84 milions de nens treballen en condicions perilloses o d'esclavitud

|

Explotacion infantil 2


L'Organització Internacional del Treball (OIT) xifra en 168 milions els nens que treballen a tot el món, menors que majoritàriament tenen entre 4 i 15 anys d'edat.


Gairebé la meitat està exercint tasques perilloses i es compten més de 8,5 milions en situació absoluta d'esclavitud. Generacions senceres de mà d'obra barata, silenciosa i sovint silenciada, que treballa en condicions il·legals, insalubres i degradants dinamitant les seves opcions de futur.


Aquest diumenge 12 de juny se celebra el Dia Mundial contra el Treball Infantil, i l'OIT ha centrat el tir aquest any en les cadenes de producció i subministrament, de l'agricultura a la manufactura passant pels serveis de la construcció, àrees sensibles on pot estar present el treball dels nens.


El mateix director de l'OIT ha explicat aquesta setmana que si bé són moltes les grans companyies que prenen mesures per evitar la presència de nens en les seves cadenes de subministrament globals, gran part del treball infantil es dóna en línies de subministrament per a consum local i nacional , problemàtica que tendeix a ser ignorada, com expliquen a la Plataforma d'ONG d'Infància.


Ja sigui en aquestes cadenes de producció o en altres àmbits, hi ha més nens dels que es poden comptar el dia a dia consisteix a "sobreviure a les amenaces físiques, la violència sexual o la pobresa crònica dins d'una família endeutada", com denuncien a Save The Children.


Nens que realitzen llargues jornades de treball a canvi de molt poc o gens i són considerats com un objecte per part dels seus ocupadors, els qui els humilien, els sotmeten a abusos o els venen perquè tornin a ser explotats. L'ONG parla de 8,5 milions de nens esclaus a tot el món.


Ells són els més vulnerables d'aquesta piràmide que enriqueix a indústries com l'agricultura, la mineria o el tèxtil. Són nens majoritàriament comprats i venuts per a ser explotats sexual o laboralment, nens forçats a treballar per afrontar el deute dels seus majors, obligats a enrolar-se amb un grup armat o 'segrestats' realitzant tasques domèstiques en condicions d'esclavitud.


Nenes com Nuha, de 14 anys, que per ajudar a la seva àvia treballava a casa d'una família on netejava i fregava sense opció a anar a l'escola. Són les 'Petites Bonnes', noies de 15 anys o menys que s'empren en llars de Mauritània, on on el 42 per cent de la població viu sota el llindar de la pobresa. Terra d'Homes, que té un projecte amb aquestes nenes des de 2009, denuncia que l'explotació laboral dels menors hi és present des de fa segles.


"El treball domèstic era una pràctica freqüent realitzada per les filles de famílies d'esclaus i encara que l'esclavitud tradicional està abolida, no hi ha molts canvis en la mentalitat de la població, de manera que la domesticitat es perpetua en condicions de semi esclavitud, on les nenes treballadores veuen vulnerats la gran majoria dels seus drets fonamentals ", diu el director de projectes de l'ONG a Espanya, Manuel Macía.


En termes globals, les nenes, víctimes preferents del tràfic amb fins d'explotació sexual, són menys que els nens en el treball infantil: 99,8 milions són nois enfront dels 68,2 milions de noies que es compten al món. No obstant això, com recorda Save The Children, elles comencen a treballar més petites, cobren menys i no poden renunciar als treballs domèstics que pel seu gènere, se'ls atribueixen.


Els nens es veuen en les fàbriques de maó de l'Índia, a les mines de Benín o en els camps de refugiats sirians al Líban i Jordània on, a mesura que ha contrastat l'ONG d'infància, els menors desplaçats "estan pagant un alt preu a causa del conflicte i estan treballant en condicions perilloses que posen en risc la seva salut i benestar ". En tres quartes parts de les famílies que queden a Síria, els nens aporten ingressos.


A Jordània, la meitat dels nens refugiats sirians mantenen a les seves famílies ja sigui de manera individual o treballant amb un altre parent. A El camp de refugiats de Za'atari, 3 de cada 4 nens que treballen tenen problemes de salut per culpa de la feina i un 22% dels nens que es veuen forçats a treballar informalment en l'agricultura han resultat ferits, amb les dades de Save The Children.


"Darrere de les xifres hi ha infàncies que han deixat de ser-ho. Nens i nenes que fan feines que no els corresponen", afegeix la portaveu de Missions Salesianes, Ana Muñoz. Incideix que "un nen allunyat de la seva família, a qui maltracten, és un treballador silenciós i obedient perquè no coneix els seus drets ni tampoc una altra realitat".


Aquesta ONG ha estat testimoni de nens de 8 a 14 anys rescatats per la policia a Delhi (Índia), que treballaven 15 hores diàries en una fàbrica per un plat de menjar. De fet, a 60 quilòmetres de la capital hi ha prop de 500 forns on no és estrany veure nens petits treballant com "experts paletes", com relata Kollappalliyil Thankachan, misionerio salesià a la regió.


"La infància no ha de ser amagada sota un núvol de fum negre. El somni d'un nen és passar el temps en un lloc on hi hagi pau i alegria, on pugui aprendre i gaudir. No obstant això, en alguns casos, això es veu pertorbat per la cobdícia i actituds inhumanes ", denuncia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH