La Junta Electoral Central ha de redactar un informe crític amb el sistema de vot pregat

|


vot pregat


La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat redactar un informe específic sobre el vot dels espanyols residents a l'estranger perquè sigui objecte d'estudi de les Corts Generals que sorgeixin de les eleccions del proper 26 de juny i del futur Govern, tenint en compte de les queixes que en cada procés electoral ve rebent sobre les "dificultats" que pateixen aquests electors a l'hora de poder exercir el seu dret a vot.


L'últim a traslladar les seves queixes ha estat el sindicat de Comissions Obreres, que ha censurat els "obstacles" i "irregularitats" del vot exterior per part dels electors espanyols en les eleccions de 20 de desembre.


PRENDRE CARTES AL ASSUMPTE


En la seva resolució, l'organisme arbitral assegura ser "conscient" de les "dificultats i problemes" que ha plantejat l'aplicació de la legislació electoral vigent respecte al vot dels espanyols residents a l'exterior.


"Fins a tal punt", apunta la JEC, que ha decidit redactar un informe sobre aquest assumpte amb la intenció de elevar-lo a les Corts Generals i al Govern que es constitueixin després de les pròximes eleccions generals.


Els problemes arrenquen des de la reforma electoral que van impulsar el PP, el PSOE i els nacionalistes de CiU i PNB per implantar l'anomenat vot "pregat", que obliga els residents a l'estranger a sol·licitar l'exercici del sufragi com a condició per poder després votar .


Aquest mecanisme, ideat per evitar les denúncies de frau del vot emigrant d'anys anteriors, s'ha desplomat la participació dels espanyols a l'estranger davant els diversos obstacles que aquests s'han trobat per poder exercir el seu dret dins dels ajustats terminis del procediment electoral.


Des de llavors són nombroses les reclamacions que la JEC ve rebent per aquests fets i freqüents les peticions d'ampliació dels diferents terminis per a "pregar" el vot i també per poder votar. L'organisme arbitral té també de consultar cada pas amb l'Oficina del Cens electoral, que despatxa les sol·licituds de vot, i amb el Ministeri d'Afers Exteriors, que dirigeix la xarxa de consolats que ha d'organitzar els enviaments, a més de tenir en compte la situació de Correus i dels serveis postals dels països de residència dels electors.


CADA PRÒRROGA TÉ LES SEVES CONSEQÜÈNCIES


En el present procés electoral, la Junta Electoral Central ja ha hagut de prorrogar fins al 6 de juny el termini per sol·licitar el vot, ha ampliat el període per enviar la documentació electoral als electors, i fins i tot ha permès obrir els consolats fins al mateix juny 26 (jornada electoral a Espanya) per tal que els inscrits en el Cens electoral de Residents Absents (CERA) puguin votar en urna.


I tots els terminis s'han de conjugar amb l'ajustat procediment electoral, que determina que el vot per correu es recompta diumenge a les urnes i que els vots de l'exterior s'incorporen a l'escrutini definitiu que les juntes electorals realitzen al dimecres següent.


Així les coses, les pròrrogues han obligat que en aquestes eleccions hi haurà dos enviaments a Espanya des dels consolats, un amb els obris de votació rebuts fins al 24 de juny i un altre que Exteriors faci arribar a Correus abans de les 13 hores del 28 de juny perquè doni temps a que estigui al dia següent a les juntes electorals per al recompte definitiu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH