Augmenten en un 2,5% les persones ateses per les entitats socials catalanes

|

TTS


Les entitats socials catalanes van atendre unes 1.550.000 persones durant 2015, un 2,5% més que l'any anterior. Així es desprèn del Baròmetre 2016 del Tercer Sector Social presentat aquest dilluns pel president, Oriol Illa, i el director general, Toni Codina, en roda de premsa.


El document ressalta que el nombre de ciutadans implicats en l'àmbit social ha crescut un 6% en 2015, i un 14% des de 2013, el que es tradueix en més socis i treballadors, sobretot en els àmbits de discapacitat i infància.


"La implicació de la ciutadania no ha pa rat de créixer, i ho ha fet més del que podíem esperar", ha subratllat Codina, que ha subratllat que un de cada quatre catalans col·labora d'una forma o altra amb les entitats socials del territori , i més de la meitat són dones.


Per cada 100 persones ateses, hi ha 33 persones donants, 36 socis 22 voluntaris i 5,5 persones treballadors de les entitats socials que, a la llum de les dades del baròmetre, manegen un volum econòmic de 3.000 milions, que representa el 1,42 % del PIB català.


L'informe, fet a partir d'una enquesta a 528 de les més de 3.000 entitats de la plataforma, vol "posar en valor la feina" del tercer sector i serà presentat al V Congrés del Tercer Sector Social, que aquest dimarts obriran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.


IMPAGAMENTS


L'enquesta anual que la institució realitza per segon any per prendre el pols del sector, assenyala que la meitat de les entitats suporta algun deute de l'administració de 2014 o anys enrere, el que Codina ha titllat d'"anomalia", i que el 60 % dels ingressos procedeixen de fons públics i el 40%, de privats.


Les entitats socials a Catalunya impliquen a 560.000 persones sòcies, 564.000 donants, 350.000 voluntaris --nou de cada deu entitats compten amb persones voluntàries-- i 85.000 treballadors, dels quals la majoria són dones -excepte en els àmbits de producció-.


DEDICACIÓ DEL PERSONAL


Sis de cada deu persones voluntàries dediquen menys de cinc hores a la setmana i quatre de cada deu tenen menys de 30 anys, segons les conclusions del treball que constata un augment d'ingressos del sector públic i privat.


També confirma que les entitats del tercer sector social generen ocupació, ja que el 64,3% d'aquestes contracten personal; el 40,7% ha mantingut la plantilla en els últims tres anys, i un 51,4% l'ha fet créixer, tot i que una tercera part del total no té treballadors contractats i funciona només sobre la base de voluntariat.


EL 40% SÓN PETITES


El 40% de les entitats catalanes del tercer sector social són petites i compten amb un pressupost menor als 50.000 euros, mentre que un 30,8% disposen d'un pressupost d'entre 50.000 i 500.000.


Codina ha posat èmfasi en la pèrdua de pes de les subvencions i convenis en benefici dels contractacions i concerts, alguna cosa que ha vist "positiu" per ser una vella demanda del sector.


EXCLUSIÓ SOCIAL HETEROGÈNIA


Illa ha subratllat que el tercer sector s'està detectant noves exclusions socials molt heterogènies fruit de les "desigualtats actuals", que arriben abans a les entitats que a l'administració pública.


"En una cultura individualista com la nostra, el fet que l'ascensor social no funcioni obliga a la intervenció social a complementar accions per atendre persones en risc d'exclusió social", ha urgit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH