García Márquez i Puértolas, en l'examen de castellà de selectivitat

|

SELECTIVITAT


Gabriel García Márquez i Soledad Puértolas així com la diferència entre paronímia i homonímia han estat algunes de les qüestions de l'examen de Llengua castellana de la Selectivitat, el primer de la PAU.


En l'opció A de l'examen, els alumnes s'enfrontaven a un text de la novella 'La fi' de Soledad Puértolas, de la qual havien de contestar preguntes de comprensió lectora; un text sobre les característiques del llenguatge científic i reescriure un text des del punt de vista del narrador omniscient.


L'opció B contemplava un text de García Márquez inclòs en el 'Clau: Diccionari d'ús de l'espanyol actual', amb diverses qüestions de comprensió; un text expositiu sobre fins a quin punt un diccionari conté totes les paraules d'una llengua, i reescriure un fragment amb errors d'expressió i faltes d'ortografia.


Els dos exàmens comptaven amb preguntes sobre 'La Celestina' i 'Tres sombreros de copa', i una part comuna en la qual es preguntava sobre la diferència entre homonímia i paronímia i les diferències gramaticals de la paraula 'lo'.


EL DE CATALÀ, A MARIA AURÈLIA CAPMANY I ENRIC BOU


Textos de 'La pluja ALS vidres' de Maria Aurèlia Capmany i d'Enric Bou han estat les opcions de l'examen de llengua catalana de la Selectivitat, segon per als més de 32.000 estudiants catalans.


A l'opció A, triada pel que sembla majoritàriament pels alumnes, l'estudiant havia de respondre qüestions de comprensió lectura d'un text de 'La pluja ALS vidres', de Capmany; reescriure un text d'estil directe a indirecte, i escriure un text que reflectís una situació de conflicte entre un professor i els seus alumnes a classe.


L'opció B, les preguntes partien de l'adaptació d'un text d'Enric Bou de 'Temps i memòria: Camí de Sirga i Les veus del Pamano'; reescriure un text utilitzant sinònims i escriure un altre sobre la recuperació de la memòria històrica.


Els alumnes han contestat diferents preguntes sobre les obres de Villalonga i Montcada i una part comuna de qüestions lingüístiques, en què tipus test havien d'analitzar pronoms, oracions o sintagmes i completar oracions amb la forma correcta.


Diversos alumnes, a la sortida de l'examen, han coincidit que l'examen de català ha estat més difícil que el de castellà.


MÉS DE 32.000 ALUMNES


Un total de 32.224 estudiants han començat aquest dimarts les proves d'accés a la universitat (PAU) que tindran lloc, en horari de matí i tarda, fins aquest dijous, segons dades de la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat.


Del total de matriculats, 26.161 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el Batxillerat, 2.672 són estudiants amb matrícula lliure -procedents de Batxillerat d'altres anys o sense PAU-, i 2.814 procedeixen de cicles formatius de grau superior que es examinen d'alguna assignatura en la fase específica.


Aquest dimarts serà el torn de les Llengües castellana i catalana i literatura, l'Anàlisi musical, l'Economia de l'empresa, Química, mentre que dimecres es faran les avaluacions d'Història, Història de la filosofia, Ciències de la terra, Disseny, Matemàtiques aplicades, Llengua estrangera i Història de l'art.


Dijous es succeiran els exàmens de Geografia, Física, Dibuix artístic, Llatí, Matemàtiques, Biologia, Cultura audiovisual, Grec, Literatura catalana i Tecnologia Industrial.


Hi haur à 152 tribunals ubicats en seus universitàries i alguns centres de Secundària, distribuïts en 18 poblacions: Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar (Barcelona), Girona, Olot , Figueres (Girona), Lleida, La Seu d'Urgell (Lleida), Tarragona, Reus i Tortosa (Tarragona).


EXÀMENS


Les PAU es divideixen en dues fases: la fase original, que és obligatòria i consta d'un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d'estudiants.


En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes -Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia- i una matèria de modalitat.


En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de Batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat.


Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es volen cursar, es calcula la nota d'admissió fins als 14 punts.


Per primera vegada, el tribunal ordinari específic (TOE), en el qual s'examina l'alumnat que en Batxillerat ha seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d'aprenentatge de dislèxia, s'habilitarà en seus descentralitzades per acollir un total de 324 alumnes.


Coincidint amb les PAU, 1.070 alumnes procedents de matrícula lliure -Batxillerat anterior a 2016- i de graus formatius de grau superior realitzaran la prova d'aptitud personal -una prova de Llengua catalana i una altra de castellana- per accedir als graus en Educació Infantil i primària.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH