Els catalans podrien estalviar 830 milions anuals millorant l'eficiència energètica

|

GNF


Els catalans podrien estalviar 830 milions d'euros anuals millorant la seva eficiència energètica, segons la desena edició de l'índex d'eficiència energètica elaborat per la Fundació Gas Natural Fenosa, presentat aquest dimarts pel seu director general, Martí Solà.


Segons l'esmentat estudi, les llars catalanes tenen un potencial d'estalvi del 25,9%, que equivaldria als 830 milions d'euros, 1,6 milions de tones de CO2 i 7.461 GWh, i el seu índex d'eficiència energètica és de 6,6 punts, igual que en l'última edició de l'estudi (2013), encara que inferior al de 2012, que va ser de 6,88 punts.


Catalunya ha estat més eficient que la mitjana espanyola des de l'inici de l'índex el 2004, i en l'última edició es deu a factors com que les llars compten amb electrodomèstics més moderns i eficients ja que s'apaguen més els equips en 'stand by', el que Solà ha atribuït a campanyes publicitàries de conscienciació.


El 57,4% de les llars catalans dóna ara la mateixa importància a l'estalvi energètic que abans de la crisi, segons l'informe, que va recopilar la informació entre març i abril a través d'entrevistes telefòniques.


A LA RESTA D'ESPANYA


Segons aquest mateix informe, les llars espanyoles podrien estalviar 5.350 milions d'euros anuals millorant la seva eficiència energètica. Aquests tenen un potencial d'estalvi del 27,4% -el que equival a 11,1 tones de CO2 i 50.804 GWh-, que podria aconseguir-se millorant els hàbits i l'equipament dels habitatges, tal com ha explicat Solà en roda de premsa .


L'estudi, elaborat a partir de 3.800 entrevistes a ciutadans, també demostra que l'estalvi està en els electrodomèstics (42,9%), seguits de la il·luminació (26,2%), la calefacció (25,5%) i l'aire condicionat (19,5%).


L'informe també indica que el 2015 l'índex d'eficiència energètica a les llars espanyoles va caure fins 6,39 punts, enfront de 6,45 en l'última edició de l'estudi, que va ser el 2013, a causa del descens del manteniment i l'equipament.


Entre els motius d'aquesta caiguda es troba l'auge d'aparells en 'stand by' -un llar pot estalviar gairebé 200 euros a l'any si estiguessin apagats- i el poc ús dels programes curts a la rentadora i el rentaplats -els usuaris solen utilitzar sempre el mateix programa-, així com l'antiguitat dels sistemes de calefacció i que no s'instal·len sistemes de reducció del cabal d'aigua.


Solà ha detallat que es pot aconseguir estalviar amb "petits gestos" com apagar el 'router' quan no hi ha ningú a casa o per les nits, i col·locant regletes d'endolls amb interruptor que permetin desconnectar els aparells multimèdia -com el televisor, consoles i equips musicals- quan no s'utilitzen; també ha cridat a no deixar permanentment endollats els carregadors dels dispositius mòbils.


Com a elements positius, ha millorat la cultura respecte a l'augment del coneixement d'estalvi si s'ajusta la potència contractada, i en el control hi ha més consciència de no utilitzar els electrodomèstics de més potència simultàniament, mentre que segueix sent massa baixa la temperatura de l'aire condicionat , que hauria de situar-se entre 24 i 26 graus.


També ha millorat la revisió de calderes i la utilització d'il·luminació Led, mentre que un punt feble és el manteniment inadequat de frigorífics i congeladors, que augmenten el consum si se'ls acumula gel o es deteriora la goma de la porta.


PERFIL DE LA LLAR EFICIENT


El perfil de la llar eficient és el de responsables d'entre 35 i 49 anys, que viuen en municipis d'entre 250.000 i un milió d'habitants i de nivell econòmic mitjà i alt, i les comunitats autònomes més eficients són Balears, Catalunya i Múrcia, mentre que Canàries és la que té el major potencial d'estalvi, com en anteriors edicions.


Entre 2004 i 2011, les llars espanyoles van millorar l'índex d'eficiència energètica un 9%, mentre que en els últims ha caigut un 4%, si bé el 52% dels ciutadans opina que l'estalvi d'energia a la seva llar és igual d'important ara que abans de la crisi.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH