El gremi ampliat dels mestres Pruna

Manuel I. Cabezas González

Deromaachina

En els últims mesos, he dedicat més d'un text als "mestres Pruna", aquests personatges que, segons el clàssic aforisme castellà, no saben ni llegir ni escriure i posen escola. En un d'aquests textos , vaig descriure tres casos concrets i reals de "mestres Pruna" (una advocada, una periodista i tres llicenciades en filologia anglesa i francesa), casos que posen en dubte, en general, la formació amb la qual els llicenciats i, ara, els graduats surten de la " universitat espanyola a la bolonyesa". Dit això, crec que em vaig quedar curt amb la tipologia dels "mestres Pruna" que vaig proposar. Aquests indocumentats són més nombrosos del que jo pensava i, per això, cal ampliar el gremi dels mateixos, ja que podem trobar-los ocupant, malament, una activitat professional en qualsevol sector econòmic. Per això, crec que es podria parlar de pandèmia de "mestres Pruna". Per il·lustrar aquesta asseveració, vaig a relatar una nova vivència real de la qual he estat testimoni i víctima.


Fa alguns dies, en aquest final de curs acadèmic, vaig pensar en posar negre sobre blanc una reflexió personal sobre la institució universitària espanyola. En aquest nou text, volia confrontar el "Museu d'Alexandria" amb la universitat espanyola. Amb aquesta finalitat, vaig començar a fer provisió de documents i informacions ( "euresis"). Llavors, em va venir al cap un capítol del llibre de Jean-Noël Robert (De Roma a la Xina. La ruta de la seda a l'època dels Cèsars), que jo havia traduït del francès, el 2014, per a la jove editorial Stella Maris (Barcelona). Vaig anar directament al gra, al capítol "V. Les portes orientals de l'Imperi Romà ", on es parla del Museu d'Alexandria. Malgrat la seva denominació, el "Museu" era un centre d'investigació i d'ensenyament (se sol considerar la primera universitat del món), en què van confluir molts dels savis de l'època i on va ser reunida tota la producció bibliogràfica d'aquell temps, en la cèlebre Gran Biblioteca d'Alexandria.


A mesura que avançava en la lectura de l'esmentat capítol V (pp. 149-174), no em podia creure el que veien els meus ulls: el text estava sembrat de faltes, relatives -principalment, però no només- a l'ús d'alguns signes de puntuació. En el capítol esmentat (amb una extensió de 24 pàgines) ia mirar prim, vaig detectar més de 200 incorreccions. Davant tal proliferació d'errors, vaig començar a amilanarme i la meva autoestima es va anar diluint com un terròs de sucre en un got d'aigua. Acabada la meva punyent lectura, amb l'autoestima per terra i sense poder creure el que havia constatat, acari el text publicat amb la traducció que jo havia enviat a l'editorial i que guardava, amb molt zel, en el disc dur del meu ordinador. Llavors, la meva autoestima va tornar a renéixer de les seves cendres i, de nou, vaig aixecar el cap. Jo no havia estat el creador de la cascada d'errors. La meva traducció, que jo havia revisat, revisat, revisat, ... no contenia les incorreccions que acabava de comprovar. El responsable de tant disbarat lingüístic va ser el que havia revisat la meva traducció i / o el que havia editat el text definitiu publicat. Els fets narrats mereixen unes reflexions conclusives per tractar de comprendre i d'explicar el que ha passat, i donar al Cèsar el que és del Cèsar ia Déu el que és de Déu.


Quan els lingüistes analitzem el procés de producció d'un text, descrivim les sis etapes que tot bon "escribidor" ha de recórrer. La penúltima és la revisió-correcció del text que aquest acaba de redactar, per eliminar les incorreccions de qualsevol tipus, que poden posar en dubte no només la credibilitat del contingut del text sinó també la seva llegibilitat. En efecte, si un lector comença a ensopegar, cada dos per tres, amb errors, "començarà a preguntar-se si val la pena seguir llegint i si pot confiar en el que llegeix" (B. Kilgore, director de The Wall Street Journal).


Com diu un clàssic refrany, el millor escrivà pot també fer una creu. A més, el text o la traducció perfectes no existeixen. Sempre es poden mejorar. Per això, tot "escribidor" ha de revisar i rellegir els seus textos, aplicant el consell d'un poeta francès del s. XVII: "Vingt fois sud li métier remettez votre ouvrage, polissez-li sans Cesse, et li repolissez" (Nicolas Boileau, Art poétique). I, d'altra banda, en tot mitjà de comunicació o en qualsevol editorial, és lògic, raonable i necessari el control de qualitat, que porten a terme els correctors o editors, que revisen, controlen, corregeixen i donen el vistiplau als textos que es van a publicar. Com diu una llei estadística, "com més ulls vegin un text, millor serà el resultat o el producte final" (Carlos Sales).


Ara bé, aquesta revisió-correcció no es pot posar en mans de qualsevol indocumentat "mestre Pruna", com el de l'editorial Stella Maris, que ha vist gegants (errors) on només hi havia molins (ús correcte de la llengua). Per dur a terme la seva tasca, el corrector-revisor resolutiu ha de posseir sòlides competències lingüístiques, textuals i enciclopèdiques (Umberto Eco, Lector in rondalla), que són producte de nombroses i "bones lectures" (Vargas Llosa, La literatura i la vida) . L'haver passat per la universitat i el fet d'estar en possessió d'una llicenciatura o un grau i d'un o diversos màsters no són garantia de res i no són suficients per poder polir un text.


El corrector "mestre Pruna" de l'editorial Stella Maris no només va sembrar el text publicat de tot tipus de faltes. També es va permetre modificar la traducció de certs passatges del mateix. Com a mostra, només un botó. El títol del llibre en francès estava en plural i, en la traducció en espanyol, vaig mantenir el plural (De Roma a la Xina: les rutes de la seda a l'època dels Cèsars). No obstant això, el mestre Pruna de Stella Maris el va substituir per un títol en singular (De Roma a la Xina: la ruta de la seda a l'època dels Cèsars). Quan vaig llegir el títol en francès, em va intrigar el plural i això (la intriga) és sempre un gest de complicitat al lector perquè compri el llibre i el llegeixi. Jo pensava que només hi havia hagut una sola ruta: la seguida per Marco Polo. Ara bé, després de llegir el llibre in extens, vaig aprendre que hi havia hagut diverses: unes, terrestres; altres, marítimes. D'aquí que el títol en plural sigui més catafòric, més objectiu, més pertinent i més adequat que el títol en singular. Per això, em va estranyar també que s'hagués canviat la meva traducció del títol.


Fent ús de la doctrina del "Honestedat Radical", confesso que estic orgullós de la traducció que vaig enviar, al seu dia, a Stella Maris, però que m'avergonyeixo del text que, després, va ser publicat. Que el meu nom aparegui a la primera pàgina del llibre com a traductor del mateix ja no és cap medalla, ni contribueix a donar llustre al meu currículum. Més aviat, és tot el contrari. Per això, el "mestre Pruna", que va revisar el text de la meva traducció i que sens dubte hi haurà revisat altres, hauria de dedicar-se a una altra cosa. Com va escriure, fa uns mesos Javier Marías, "és massa la gent que ja no domina la llengua, sinó que la sacseja i avança per ella a les palpentes i és sacsejada per ella. Hi va haver un temps en què podia un fiar-se del que avançava la impremta. Ja no: és tan insegur i menyspreable com el que se sent al carrer ". A més, no és ociós preguntar-se què professionals forma la universitat espanyola. D'ella ens ocuparem novament en un proper text.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH