Una mala digestió pot ocasionar ansietat, angoixa o depressió

|

estómac


El procés de la digestió pot influir en les emocions i estats anímics perquè "el cervell registra senyals de mal funcionament del sistema digestiu i les modifica sota l'influx d'algunes emocions com l'ansietat, l'angoixa o la depressió, la normalitat digestiva afavoreix l'equilibri emocional", ha assenyalat l'especialista en aparell digestiu i membre de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), Juan Ramón Malagelada.


La connexió entre cervell i sistema digestiu és més estreta del que sembla i actua en ambdues direccions. Per entendre com funciona i quins elements hi intervenen, el doctor Malagelada impartirà una conferència magistral titulada 'La ment i el sistema digestiu' al si de la 'Setmana de les Malalties Digestives' que organitza la SEPD.


Els experts de la SEPD recomanen cuidar el què mengem i com ho mengem, així com entendre el que ens va bé i malament per adaptar la dieta al benestar de cada persona ja que "un correcte funcionament de l'aparell digestiu i una cura adequada de la mateixa són bàsics per al benestar emocional", apunta l'expert.


El mateix passa amb l'intestí perquè, tal i com assenyalen, cal cuidar-afavorint el trànsit intestinal, relaxant l'abdomen, tenint cura de la microbiota i dedicant el temps necessari per anar al bany.


RELACIÓ ENTRE LA DIGESTIÓ I LES EMOCIONS


La digestió lenta i la sensació de plenitud després dels àpats, la inflor i el dolor abdominal, el restrenyiment alternant amb diarrea i altres afeccions sense lesió ni causa aparent en les proves diagnòstiques convencionals, són molèsties molt freqüents que la majoria de les persones experimenten .


Es tracta, a més, d'un motiu habitual de consulta tant en Atenció Primària com en les consultes especialitzades en Aparell Digestiu, encara que en les proves diagnòstiques convencionals no es detecti ni el seu origen ni la seva causa.


Aquests mecanismes inclouen la inflamació crònica i subtil de les parets de l'estómac i de l'intestí en conjunció amb alteracions dels moviments d'aquests òrgans, però sobre aquests mateixos mecanismes també exerceixen una gran influència dels aliments, a més de la composició de la flora intestinal que és específica en cada persona.


Una xarxa de neurones i tot tipus de neurotransmissors connecten les parets de l'estómac i l'intestí amb el còrtex cerebral enviant informació del que passa en l'aparell digestiu i com es desenvolupa la digestió. Per exemple, el 95 per cent de la serotonina, uns dels neurotransmissors més importants del cos, es troba a l'intestí.


Per aquesta raó, quan alguna cosa no funciona bé, els nervis sensitius localitzats a les parets inflamades del tub digestiu es hipersensibilizan amplificant els estímuls locals que originen el malestar, la nàusea i el dolor. Aquests símptomes són senyals d'alarma que alguna cosa no està funcionant bé durant la digestió.


RECUPERAR LA NORMALITAT DIGESTIVA


En aquest sentit, algunes malalties del sistema digestiu que cursen amb inflamació i irritació com la colitis o la gastritis, s'agreugen quan augmenta l'estrès o l'ansietat.


"La salut digestiva depèn de l'equilibri homeostàtic entre la funció cerebral i la funció digestiva, la sensibilitat, motilitat, inflamació i microflora i, al seu torn, està influïda per la dieta", ha subratllat el doctor Malagelada.


D'aquesta manera, "la recuperació de la normalitat digestiva mitjançant el tractament comporta desinflamar, regular l'activitat sensitiva i motora, adoptar la dieta adequada i restablir l'equilibri emocional", afegeix.


En proves de laboratori s'ha comprovat que en els subjectes que estan sent estudiats, l'escala de símptomes augmenta tant en dolor o molèsties abdominals, com en l'estrès o l'ansietat. De la mateixa manera, si un pacient té símptomes que no se sap d'on provenen, en el moment en què el pacient és conscient d'això, es preocupa i està més pendent, crea un major sensibilitat i augmenten els símptomes.

1 Comentaris

1

Hi ha alguna relacio entre el sistema digestiu i la histamina?

escrit per con 01/jul/16    17:15 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH