Barcelona: es redueix l'atur però creixen les desigualtats entre barris

|


BCN 2


La situació de l'ocupació a Barcelona va començar una tendència positiva l'any passat després de períodes negatius des de 2008, però es continuen incrementant les diferències entre barris i districtes. Així ho conclou en el seu informe el Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB).


El president en funcions del CESB, Vicenç Tarrats (CCOO), ha destacat en la presentació de l'informe que la situació va ser negativa entre 2008 i 2014 --quan la població activa es va reduir en 61.000 persones i es van perdre més de 100.000 llocs de treball--, però que des de 2015 "es pot començar a extreure alguna tendència positiva i certa recuperació del pols econòmic i social de Barcelona".


Al costat del secretari general del CESB, Pancho Fernández; a Juanjo Casado (UGT), ja Mireia Recio (Foment del Treball), Tarrats (CCOO) ha destacat que el 2015 es van crear 17.500 llocs de treball, va augmentar la població activa i ocupada i va disminuir la qual està a l'atur, situació en la qual actualment es troba el 17,1% de barcelonins.


Després de demanar al consistori que millori les estadístiques i l'accés a les seves dades, Tarrats ha sostingut que l'Ajuntament --tant en aquest mandat com en anteriors-- han pres mesures per fer front a la situació, i ha celebrat l'impuls que ha donat el Govern d'Ada Colau a plans d'ocupació destinats a col·lectius concrets amb necessitats determinades.


Ha avisat que "creix la població desanimada", especialment entre els joves que ni estudien ni treballen i en els aturats de llarga durada --més d'un any--, que han passat del 22% el 2008 al 57% el 2015, mentre que els de molt llarga durada --més de dos anys-- ha passat de les 7.000 persones a les 44.000, xifra que ha descendit respecte a les 49.000 de 2014.


DIFERÈNCIES ENTRE Districtes


Tarrats ha destacat que des de 2008 han incrementat les diferències entre districtes i barris, cosa que ha il·lustrat amb el fet que, a l'inici de la crisi, la renda familiar disponible del barri que la tenia més alta -Tres Torres, a Sarrià- Sant Gervasi-- multiplicava per 4,3 la del més pobre --Baró de Viver, a Sant Andreu-, xifra que el 2014 va escalar fins al 7,3, comparant en aquest cas Pedralbes (Les Corts) amb Trinitat Nova (Nou Barris).


Ha dit que aquest és "un dels elements que dibuixa la tendència de la dualització social i que posa en risc un model de convivència de Barcelona que la crisi ha desequilibrat", després del que ha detallat que els districtes de l'Eixample, Sants-Montjuïc , Nou Barris, Sant Martí i Ciutat Vella concentren més del 63% de les persones que busquen feina, mentre que Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i les Corts sumen el 15%.


CONTRACTACIÓ


Respecte a l'any anterior, la contractació registrada va augmentar un 8% el 2015, quan es van formalitzar més de 927.000 contractes, la majoria a persones entre 30 i 44 anys, i dels que el 86% van ser temporals, amb el 46% del total de menys d'un mes.


Les dones estan més afectades per la contractació temporal, i el major grau de temporalitat afecta les persones amb formació professional, seguides per les que compten amb un nivell de formació de Secundària general i pels tècnics professionals superiors.


Tarrats ha sostingut que la ciutat compta amb una "població molt formada", cosa que, combinat amb la diversitat cultural i d'idiomes que hi ha a la capital catalana, representa un avantatge per a Barcelona en un eventual context futur de creixement, acompanyat per les noves tecnologies, el treball en xarxa i la internacionalització, segons ell.


BRETXA SALARIAL


Ha dit que la "bretxa salarial entre homes i dones no només no se soluciona, sinó que té tendència a romandre" ja que, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del 2013 recollides per l'estudi, el sou brut mitjà a Catalunya va ser de 24.253 euros, mentre que el mitjà percebut per les dones no va arribar als 21.000, i el dels homes va superar els 27.000.


Aquesta bretxa salarial ha augmentat al llarg de la crisi 3,6 punts a Espanya i 1,3 punts a Catalunya, i s'incrementa amb l'edat: entre els joves, a Catalunya se situa prop del 34%, ia Espanya al 26%, mentre que a les persones de 45 a 54 anys arriba gairebé al 43%, amb el 36% a Espanya.


Fernández ha defensat que les dones juguen un paper molt rellevant en el mercat laboral que després no es correspon amb el sou i pensions, després del que Casado ha criticat que hi ha "certa situació contradictòria" en què es percep una lleu recuperació en indicadors macroeconòmics que encara no ha arribat al mercat laboral ni a les famílies ni als barris.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH