dimecres, 18 de setembre de 2019

Un pla "eficaç" contra el frau augmentaria els ingressos de l'Estat en 40.000 milions a l'any

|

frau


El col·lectiu de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) afirma que un pla "eficaç i realista" contra el frau fiscal podria augmentar la recaptació en uns 40.000 milions d'euros anuals, segons les propostes realitzades pel sindicat de cara a les eleccions generals del 26 de juny.


D'acord amb Gestha, el frau i l'evasió fiscal tenen un "alt cost" per a la societat en el seu conjunt, ja que no només suposen un "forat" en la recaptació de les arques públiques, sinó també en la butxaca dels contribuents, ja que paguen cada any 2.000 euros més de mitjana en impostos.


Els Tècnics d'Hisenda indiquen que el frau i l'evasió, units a la crisi econòmica, han llastat la recaptació fiscal des de 2008 en un total de 253.559.000 d'euros acumulats en aquest període. Aquest enfonsament, afegeix, s'ha notat especialment en l'Impost de Societats, que entre 2007 i 2014 va baixar un 58,2% (173.370 milions acumulats en aquest període) davant la caiguda de l'activitat econòmica i les tècniques de "enginyeria fiscal" que fan servir les grans multinacionals, que actualment tributen a un tipus mitjà efectiu del voltant del 6%, quan la resta d'empreses ho fa al 15%.


Segons Gestha, aquesta pèrdua recaptatòria es produeix, a més, en un context en què la pressió fiscal a Espanya segueix estant per sota de la mitjana europea i de les principals potències econòmiques veïnes. Segons les últimes dades facilitades per l'oficina estadística comunitària Eurostat, relatius a l'any 2014, a Espanya la pressió fiscal és del 34,4% del PIB, enfront del 40% de la mitjana de la UE i set punts per sota de la corresponent a la zona euro, que ascendeix al 41,5% del PIB, i més de 10 punts per sota de països com França (47,9% del PIB).


Gestha explica que si la pressió fiscal s'ajustés als estàndards mitjans de la UE, Espanya recaptaria l'any al voltant de 60.000 milions d'euros, una quantitat que milloraria la situació de les arques públiques, permetent a més retallar el forat del dèficit públic, que ha superat els objectius marcats per Brussel·les en 10.000 milions d'euros en 2015.


En aquest escenari, els tècnics reclamen al nou govern que surti de les urnes que posi en marxa un pla "integral, eficaç i realista" contra el frau i l'evasió fiscal que permeti reduir l'elevada i històrica borsa d'economia submergida que pateix Espanya, que ascendeix al 24,6% del PIB, o el que és el mateix, a 253.000 milions d'euros.


UN NOU PLA


Les mesures que proposa Gestha permetran recaptar a mig termini uns 40.000 milions d'euros més a l'any gràcies, entre altres iniciatives, a una major coordinació i col·laboració entre les administracions tributàries autonòmiques i l'estatal o la creació d'una base de dades única accessible per als efectius de totes aquestes administracions.


Així mateix, el col·lectiu considera imprescindible que les entitats espanyoles que operen en paradisos fiscals a través de filials facilitin informació a l'Agència Tributària sobre els titulars de comptes i productes en aquestes entitats.


A més, Gestha considera "primordial" que es destinin més efectius a la lluita contra el frau, ja que actualment l'Agència Tributària només té un empleat per cada 1.928 contribuents, enfront de països com França, on hi ha un per menys de la meitat de contribuents (860) o els 729 d'Alemanya. En concret, el col·lectiu calcula que Espanya necessita 26.718 nous funcionaris per combatre el frau amb plenes garanties.


Finalment, exigeix la creació d'un Cos Superior de Tècnics d'Hisenda perquè els 8.500 tècnics actuals compten amb majors competències per investigar els casos de frau més sofisticat, el que milloraria l'eficàcia a l'hora de prevenir i reduir aquestes pràctiques, sobretot dels grans patrimonis, multinacionals i corporacions empresarials, que són els responsables del 72% del frau fiscal a Espanya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH