Màquines intel·ligents i sensors: el nou paradigma de la indústria digital

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

En un entorn de profundes transformacions com aquest que vivim, parlar de revolucions pot semblar redundant, i no obstant això, la metamorfosi que està començant a experimentar el sector industrial arran de la penetració dels avenços tecnològics va a trastocar completament el nostre concepte heretat del segle XX del que és una fàbrica.


Fins al moment Internet ha suposat un suport al procés de producció tradicional, però no ha implicat un canvi en el model de negoci o en la pròpia estructura de l'activitat. Les empreses utilitzen les comunicacions electròniques, tenen pàgines web, algunes fins i tot fan màrqueting a través de xarxes socials, mentre les seves cadenes de producció funcionen en l'essencial com tota la vida.


Però en poc temps no reconeixerem la planta industrial tradicional. La tendència actual és integrar en el procés productiu les tecnologies d'operacions i les tecnologies de la informació, o en altres paraules, unir el món digital i el físic en el que es coneix com a sistemes ciberfísicos, buscant obtenir una major eficiència, nous serveis i també noves oportunitats de creixement no convencional.


La publicació de Fundación Telefónica Internet Industrial. Màquines intel·ligents en un món de sensors aborda els escenaris de futur que dibuixa aquest canvi que en breu inundarà com una onada les plantes fabrils. I el primer que descriu són els motors tecnològics del salt disruptiu. Es tracta d'una sèrie de tendències tecnològiques actuant de forma combinada: els sensors, les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), l'Internet de les Coses (Iot), l'analítica de dades, les màquines intel·ligents i les tecnologies de fabricació personalitzada.


Quin paper juga cada actor en aquest nou escenari de la indústria? Els sensors capten informació rellevant per poder ajustar les màquines en temps real o per poder detectar errors en el seu funcionament. Les TIC aporten el núvol i les comunicacions sense fils per poder disposar de serveis de forma deslocalitzada. L'Internet de les Coses aconsegueix que els objectes es comuniquin configurant fàbriques intel·ligents. L'analítica de dades ordena i posa en valor l'allau d'informació recollida, el Big Data. Les màquines intel·ligents poden dirigir entorns d'elements, fent-los funcionar de manera coordinada, com pot ser una cèl·lula de fabricació, un sistema logístic o fins i tot una factoria completa. I les noves tecnologies de fabricació, com les impressores 3D, poden fabricar de forma automàtica i en petites quantitats gran varietat de productes personalitzats i de gran complexitat.


Com explica Brian Palmer, el conseller delegat de la nova Divisió d'Eines Digitals de General Electric Oil & Gas, la seva empresa dedicarà mil milions de dolars a l'Internet industrial i es tracta d'una aposta molt forta que, en les seves paraules, "indica que això va de debò, que aquest és el nostre futur ".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH