Cap partit del Congrés és transparent, segons un informe

|

transparència partitsCap partit polític present al Congrés dels Diputats obté la qualificació de transparent, segons els indicadors de la Fundació Compromís i Transparència i disponible en www.compromisoytransparencia.com, que recentment ha publicat el cinquè informe 'Transparència, el millor eslògan 2015'.


Els canvis en el panorama polític i les noves exigències d'aquest informe han afectat notablement a la transparència del sector. Si l'any passat eren cinc les formacions que obtenien el qualificatiu de transparents, aquest any cap dels partits polítics arriba a la puntuació mínima per a aquest reconeixement.


L'informe analitza la transparència voluntària al web dels partits polítics i les seves fundacions, avaluant que publiquin en línia informació rellevant com el seu codi ètic, les retribucions salarials, el nombre d'afiliats, els seus programes electorals, informes sobre el compliment o la informació econòmica.


Amb millors dades, encara que insuficients, l'anàlisi de les fundacions polítiques reflecteix que tres, FAES (PP), Alfonso Perales (PSOE) i Sabino Arana (PNB), arriben a la categoria de transparent de les 41 analitzades en la mostra.


NOUS PARTITS I INDICADORS


Per primera vegada el document inclou l'anàlisi de les noves formacions que han obtingut representació al Congrés dels Disputats en la XI Legislatura i posa de manifest que l'eslògan d'aquestes noves formacions polítiques pel canvi no s'ha traduït en un compromís amb la transparència. la majoria d'elles, a excepció de Ciutadans i Podem, es troben a la part baixa del rànquing, amb uns nivells molt baixos de compliment.


Per contra, els partits que han estat avaluats al llarg de les anteriors quatre edicions, els anomenats tradicionals, mostren uns nivells més elevats de transparència: Unió del Poble Navarrès (UPN), PSOE i Esquerra Republicana de Catalunya ocupen els tres primers llocs del rànquing, englobats en la categoria de translúcids. El segueixen empatats Ciutadans, Partit Nacionalista Basc (PNB), Podem, PP i Partit Socialista Català (PSC).


RESULTATS I EVOLUCIÓ


Tot i el retrocés que han registrat els partits polítics sobre el nivell de transparència en termes generals, algunes xifres destaquen sobre altres: el 71% ofereix informació sobre la seva història del partit, les seves idees i valors; el 59% publica els seus estatuts; la totalitat de partits analitzats ofereix canals de comunicació per als seus afiliats; el el 77% explica les polítiques i mesures recollides en el seu programa, i el 45% publica la informació econòmica (balanç i comptes de resultats, desglossament de despeses i d'impostos).


Per contra, destaca negativament que només un 9% publiqui la seva acta fundacional, l'organigrama de la formació, i les retribucions salarials dels càrrecs electes; que un insuficient 5% ofereixi el nombre d'afiliats; que cap partit publiqui el seu informe de compliment i només un 5% el de gestió, i que cap partit auditi els comptes, tot i el retard del Tribunal de Comptes en fiscalitzar (més de dos anys).


Respecte a les 41 fundacions analitzades, el 40% no compta amb pàgina web, tot i el que indica la Llei Orgànica 3/2015, de control de l'activitat economicofinancera dels partits polítics.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH