Augmenten els expedients de Treball per incompliment de jornades i contractes

|

Horasextra


Incompliments en la jornada i el tipus de contracte han estat els motius més utilitzats en l'obertura d'expedients sancionadors oberts per la Inspecció de Treball a Catalunya. Aquests, han augmentat un 38% dels primers cinc mesos d'aquest any en comparació del mateix període de 2015.


Ho ha explicat aquest dijous en roda de premsa la cap de la Inspecció de Treball de Catalunya, Mari Luz Batallé, acompanyada de la consellera de Treball, Dolors Bassa, i el secretari general de la Conselleria, Josep Ginesta, en un acte per fer balanç de les actuacions de l'any passat.


Batallé ha assenyalat que hi ha moltes denúncies per "jornades que no són reals" -el treballador cotitza menys hores de les que treballa-, i també es deu a que la Inspecció de Treball ha posat en marxa un campanya per requerir a les empreses un sistema de registre de jornada -tenint en compte que hi ha jurisprudència que permet aquests requerimientos-, pel que estan creixent els expedients a les que ho incompleixen.


BALANÇ DE TOT 2015


El nombre d'expedients de la Inspecció de Treball de Catalunya (depèn de la Generalitat) i la inspecció de Treball i Seguretat Social (Ministeri d'Ocupació) va ser de 57.153 en tot 2015, dels quals la meitat (el 49,6%) estan relacionats amb la Seguretat Social, i, en concret, el 65% d'aquests, per falta d'alta.


La major part de denúncies de l'any passat va tenir a veure amb les relacions laborals i, en concret, en incompliments de jornada (un 27%) i de salari (24,4%), seguit de denúncies relacionades amb la Seguretat Social, principalment per manca d'afiliació (61%).


Les inspeccions van donar lloc a l'aixecament de 10.006 actes d'infracció ja 22.614 requeriments, i la mitjana de les sancions va ser de 3.815 euros; el 59% de les infraccions corresponen a treball no declarat i, com a conseqüència de l'activitat de la Inspecció ha hagut més de 167 milions d'euros en liquidació de quotes a la Seguretat Social i més de 27 milions en multes.


PRIORITATS


La consellera ha subratllat que la funció de la Inspecció de Treball va més enllà de l'activitat sancionadora, que suposa només una cinquena part del total de les seves actuacions, i ha assegurat que és un instrument que ha de permetre millorar la qualitat del mercat de treball, alhora que ha recordat que per a aquest any es preveu augmentar el personal vinculat a la Inspecció en 43 persones -entre inspectors, tècnics habilitats i personal administratiu-.


El secretari general del departament, Josep Ginesta, ha dit que, entre les prioritats de la Inspecció de Treball per a aquest any i els següents, figuren les campanyes de revisió de la temporalitat, i ha indicat que l'any passat es va aconseguir que 4.250 persones passessin a tenir contracte indefinit perquè es va detectar que s'havien utilitzat contractes temporals de manera inadequada o fraudulenta.


També se centrarà en campanyes de prevenció de riscos laborals per reduir la sinistralitat, ja que en l'últim any s'ha incrementat a causa de l'augment de l'activitat; en controlar els contractes d'empreses multiserveis i de subcontractació, i en el compliment de les jornades.


Ginesta ha afirmat que durant l'any passat 9.800 persones van ser donades d'alta a la Seguretat Social per estar en situació irregular, i ha assegurat que en els propers anys seguiran les actuacions de lluita contra l'economia submergida, que ha recordat que suposen prop de la meitat del total d'actuacions de la Inspecció de Treball.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH