Una nova endoscòpia permet detectar el càncer d'esòfag a temps

|

G9A20812


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat recentment que prendre begudes molt calentes pot provocar càncer d'esòfag, una malaltia maligna i amb una mortalitat alta, llevat que es detecti a temps.


Per aquesta raó, un gran nombre de mitjans de comunicació s'ha fet ressò de la notícia i, en particular, del comunicat emès per Christopher Wild, director de l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC, per les sigles en anglès), que depèn de l'OMS. "Els resultats mostren que ingerir begudes molt calentes probablement causa càncer d'esòfag i que és la temperatura, i no les pròpies begudes, les que semblen responsables", deia el citat comunicat, el que s'ha comprovat en països on la població té per costum prendre te, cafè o mat a temperatures de més de 70 graus. En canvi, ingerir begudes tèbies no s'ha demostrat que sigui cancerigen.


Un altre factor que predisposa al desenvolupament del càncer d'esòfag, menys alarmista, però més present i real en la vida quotidiana és l'anomenat esòfag de Barrett, un tipus de lesió premaligna que pot esdevenir un càncer d'esòfag i que s'anomena així perquè la seva descobridor va ser Barrett.


ÀCIDS DE L'ESTÓMAC PROVOQUEN EL ESÒFAG DE BARRETT


En poblacions com l'espanyola l'esòfag de Barrett és freqüent pel fet que cada vegada hi ha més persones que pateixen reflux gastroesofàgic, és a dir, els àcids procedents de l'estómac es desplacen cap a l'esòfag, per un mal tancament del càrdies o múscul que es troba entre l'estómac i l'esòfag. Els àcids estomacals danyen la mucosa que revesteix l'esòfag i fa que les cèl·lules comencin a créixer de manera anormal (metaplàsia).


"Les cèl·lules de l'esòfag no toleren els àcids provinents de l'estómac i la mucosa de l'esòfag queda afectada, de manera que comença a haver-hi àrees de metaplàsia, el que significa que les cèl·lules van evolucionant o que canvia la qualitat de les cèl·lules de l'esòfag", precisa Jorge Carlos Espinós Pérez, cap d'Endoscopias de Centre Mèdic Teknon.


Es tracta de lesions premalignes, que constitueixen l'avantsala del càncer d'esòfag. El 2% dels pacients que presenten esòfag de Barrett desenvolupen càncer d'esòfag. Les persones afectades s'han de sotmetre a endoscòpies periòdiques per tal de poder detectar lesions molt incipients de càncer d'esòfag, quan aquest càncer encara és curable. D'aquesta manera, es pot salvar la vida de les persones afectades, ja que, quan aquest càncer es detecta en fases avançades, la mortalitat és molt alta.


CENTRE MÈDIC TEKNON, PIONER A UNA NOVA ENDOSCOPIA


Centre Mèdic Teknon - Grupo Quirónsalud és el primer centre d'Espanya que disposa de forma fixa d'una nova tecnologia d'endoscòpia, anomenada BLI (Blue Light Imaging), que utilitza un tipus de llum blava que acoloreix els teixits, la qual cosa millora la seva visualització i la detecció precoç d'aquestes lesions prèvies al càncer d'esòfag, com l'esòfag de Barrett, però també de lesions premalignes del càncer de còlon. Aquest equip es va instal·lar al març i ja s'ha utilitzat en més de 150 pacients, demostrant la seva fiabilitat, seguretat i alta eficàcia per diagnosticar lesions precanceroses.


"La BLI és una tecnologia puntera per al diagnòstic precoç de la displàsia o creixement anòmal de les cèl·lules a l'esòfag de Barrett, així com en estómac i en els pòlips de còlon", afirma Espinós.


Així mateix, "la detecció precoç significa un 100% de curació en el cas del càncer de còlon, molt freqüent en homes i dones. Estem parlant d'un avanç importantíssim de medicina preventiva", puntualitza per la seva banda Jesús Turró, també cap de endoscòpies de Centre Mèdic Teknon, que assegura que aquesta tecnologia és" única a tot Espanya".


De cara al futur, Turró avança que "s'està treballant amb resultats esperançadors en l'ús d'aquesta tecnologia per diagnosticar directament per la imatge, sense necessitat de realitzar biòpsies, gràcies al grau de qualitat del zoom òptic que s'utilitza".


"El tractament del càncer podrà tractar-se millor com més aviat es detecti", afegeix Jesús Turró. "La prevenció és el millor tractament". Com ell explica, aquesta nova tecnologia treballa en dos àmbits: d'una banda, millora la qualitat del diagnòstic i, de l'altra, permet treballar en àrees "sospitoses".


Turró explica que "en els països més avançats, com el Japó i EUA s'ha percebut un augment del reflux gastroesofásico que crema la mucosa de l'esòfag, la qual cosa provoca irritació i, així, algunes cèl·lules canvien". "Quan això passa, en un 2% dels casos es desenvolupa càncer d'esòfag".


NOVA GENERACIÓ DE ENDOSCÒPIA


La nova tecnologia d'endoscòpia BLI suposa donar un pas endavant en la qualitat de les imatges que pren dels teixits. A diferència d'altres tecnologies existents en actualitat, és una nova generació de sistemes d'il·luminació en endoscòpia.


El sistema incorpora la tecnologia Multi-Light Technolog i l'últim avanç en tecnologia de la font d'il·luminació, consistent en la substitució de les tradicionals llums de xenó per la nova tecnologia LED. Consta de quatre llums LED (violeta, blau, verd i vermell ) la combinació permet generar diferents maneres d'il·luminació, aplicant canvis de coloració, i també, per primera vegada, de l'anomenada llum blava nativa (la Blue Light Imaging).


Aquests canvis de coloració i, en particular, la llum blava s'apliquen sobre els teixits, el que millora la visibilitat dels vasos sanguinis, així com els detalls de la superfície de la mucosa. Permet crear imatges brillants i contrastades amb les que es poden veure i delimitar millor les lesions. "Amb aquesta tecnologia es pot arribar a veure molt bé el creixement anormal de les cèl·lules, gràcies a l'ús de coloració sobre la mucosa o cromoendoscòpia", assegura Jesús Turró.


Així mateix, la utilització d'un zoom òptic augmenta per 2,5 vegades la capacitat de visualització respecte a altres models d'endoscòpia existents: Utilitza sistema de captura d'imatges mitjançant sensor CMOS (no CCD), que té una capacitat de digitalització superior, ja que el sensor CMOS és més sensible per treballar en entorns de baixa lluminositat; la connexió entre l'endoscopi, processador del senyal i la mostra de les imatges en pantalla es realitza mitjançant sistema wireless, el que té l'avantatge afegit de que l'equip és més fàcil de netejar i higienitzar i les possibilitats d'oxidació dels cables es minimitzen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH