Desapareguts

Miquel Escudero

La vida de les persones sempre va acompanyada d'ombres, faci o no faci sol. L'ombra d'una presència, l'ombra d'una absència. D'entrada, ens absentem cada dia unes hores per dormir; sense necessitat de ser conscients que el somni prepara el nostre cervell per aprendre i reorganitzar els continguts de la ment i generar noves associacions.


En el seu recent i suggestiu assaig Desaparèixer de si (Siruela), David Li Breton desenvolupa la idea que "ningú està del tot present en el que fa". La qüestió és fer-se amb el desig de ser, d'estar present amb plenitud. I aquest és l'objectiu d'una societat avançada envers tots els éssers humans: que, de debò, vulguin ser persones. Els pàries de la Terra tenen difícil aquest ascens, però, sigui com sigui, aquesta conquesta del desig de 'ser més' no acaba mai i no admet renúncia. La paradoxa s'estableix quan volem ser algú, però no aspirem a figurar i llavors, en major o menor mesura, assaborim romandre en l'anonimat. De vegades ens està bé no ser ningú, com gairebé tot el món. Però això no depèn només de nosaltres.


Vegem el lamentable Brexit, d'entrada ja desplomat pel seu propi títol, una irresponsable ocurrència de Cameron; com més lluny, millor. Escòcia ha votat, majoritàriament, a favor de la seva presència a la Unió Europea, cosa que no trigarà a comportar un nou referèndum per sortir del Regne Unit, amb inesperades i noves forces. Una fractura territorial i generacional a Gran Bretanya. El 75% dels joves britànics menors de 25 anys ha votat per romandre com a ciutadans europeus. També va guanyar aquesta opció de seguir a la Unió entre els menors de 50 anys. Però no els serà possible, perquè no van sumar prou. Un país dividit i 'trencat' per la meitat, en una qüestió d'enorme repercussió per a tothom. Entre els majors de 65 anys es va imposar la 'sortida' amb folgança, per més de 20 punts. Viuen allà uns 3 milions de ciutadans de la UE, no britànics. Els euròfobs van centrar en ells la seva campanya: la preocupació per la marea immigrant. La seva condició ciutadana es veurà seriosament afectada. No tindran el mateix estatus que fins ara, quedarà esborrat. Es tornarà a plantejar GB, algun dia, reaparèixer a la Unió? Serà això possible, o bé es consentirà, en canvi, un espantós efecte dòmino?


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH