L'única sefardita amb DNI espanyol no podrà votar en aquestes eleccions

|

Arriba el DNI 3.0
L'única sefardita que ha obtingut el DNI espanyol per la nova Llei per a la concessió de la nacionalitat a sefardites no podrà votar en les eleccions generals d'aquest diumenge 26 de juny ja que el seu carnet no ha arribat a temps per enviar el seu vot per correu.


Quan es compleixen gairebé nou mesos de l'entrada en vigor de la llei ia un any de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), s'ha concedit la nacionalitat per la nova llei a una persona, Simona, una dona de 80 anys resident a París. A ella, cal sumar els 4.302 sefardites que estaven esperant la resolució del seu expedient quan va entrar en vigor la nova llei i als quals el Govern va concedir la nacionalitat per carta de naturalesa.


Com Simona, un total de 2.035 sefardites, majoritàriament argentins, israelians i veneçolans, han sol·licitat a dia d'avui la nacionalitat espanyola per la nova llei, de les quals 763 han pujat la documentació requerida; 400 han estat enviades davant de notari; almenys 214 han començat a ser tramitades; i s'han signat 177 actes.


El director general dels Registres i del Notariat, Francisco Javier Gómez Gálligo, ha explicat a Europa Press que les dades de concessió no són elevats perquè és un procediment que porta el seu temps: els sol·licitants han de recopilar una sèrie de documents --com la 'ketubá', acta de casament segons les tradicions de Castella, o el certificat de la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya (FCJE) -, han de comparèixer davant notari i han de superar unes proves de l'Institut Cervantes, abans de jurar respecte a la Constitució i al Rei.


PROP DE 39.000 INTERESSATS


A més, s'han registrat 38.897 accessos a la plataforma electrònica habilitada per a la tramitació, aproximadament la meitat dels 80.000 que estimaven que accedirien al portal. En qualsevol cas, els interessats tenen tres anys de termini per a sol·licitar la nacionalitat, de manera que des de la Direcció General de Registres i del Notariat esperen que el volum d'accessos i sol·licituds augmenti progressivament. En els últims dos mesos, les sol·licituds han augmentat en prop de 400 i les visites al portal, en més de 7.500.


Quant als 4.302 sefardites que van obtenir la nacionalitat per un Reial Decret aprovat pel Consell de Ministres després que comencés a funcionar la nova llei, Gómez Gálligo ha indicat que es pot estimar que al voltant d'un 10% d'ells podria haver obtingut ja el DNI i, per tant, tindria dret a vot. En qualsevol cas, ha indicat que es tracta d'una estimació perquè les dades estan en els consolats.


Des que es va aprovar aquest Reial Decret, els 4.302 sefardites, originaris principalment de Turquia, havien d'esperar una notificació, anar al seu Consolat i ara estan jurant respecte a la Constitució Espanyola, a les lleis i al Rei, "gradualment". Una vegada que la jura s'inscriu en el Registre Civil, els sol·licitants obtenen el DNI.


TERMINI TANCAT


En el cas de Simona, una dona de 80 anys resident a París els avantpassats van ser expulsats d'Espanya pels Reis Catòlics a través de l'Edicte de Granada el 1492, acaba de viatjar a Màlaga per recollir el seu DNI però no ha pogut exercir el seu dret al sufragi perquè el termini per sol·licitar el vot des de l'estranger ja s'havia tancat. "Una altra vegada serà", assenyala a Europa Press, alhora que precisa que "no va ser per falta de ganes" perquè sempre s'ha sentit espanyola.


Abans d'entrar en vigor la nova llei per concedir la nacionalitat als sefardites, alguns partits van veure una possible "trava" el requisit de desplaçar-se a Espanya per comparèixer davant notari, que podria suposar un inconvenient per als interessats a obtenir la nacionalitat que, en majoritàriament, viuen a Llatinoamèrica.


No obstant això, Gómez Gálligo ha indicat que no està sent cap obstacle "sinó una forma de que la nacionalitat es concedeixi de forma equilibrada --ni sense control, ni de forma molt restrictiva--, i una oportunitat perquè els sefardites coneguin els seus orígens . a més, considera que és "raonable" que aquells que vulguin obtenir la nacionalitat hagin viatjat "almenys una vegada" a Espanya.


PROVES ALTERNATIVES PER A SORDS I CECS


Els sol·licitants també han de superar dos exàmens de l'Institut Cervantes, un coneixement de la Constitució i la realitat social i cultural, i un altre de llengua espanyola, i davant les necessitats especials d'algunes persones amb discapacitat auditiva o visual, l'organisme ha dissenyat unes proves alternatives. No obstant això, Gómez Gálligo ha precisat que això és vàlid no només per als sefardites sinó per a tots els estrangers que vulguin obtenir la nacionalitat.


Pel que fa a la petició que van realitzar alguns grups parlamentaris durant la tramitació de la llei perquè la concessió de nacionalitat s'estengués als moriscos, Gómez Gálligo explica que mentre que els sefardites tenen "els seus propis censos, les seves comunitats que van transmetent la tradició oral i matrimonis conforme als costums de Castella ", les comunitats de moriscos estan" més disperses i seria més difícil identificar-".


A un any de la publicació al BOE de la nova llei, el director general de Registres i Notariat assegura que és "una de les coses més boniques que s'han fet al Ministeri de Justícia". A més, destaca algunes novetats que va introduir la norma com el fet que els sol·licitants no hagin de renunciar a la seva nacionalitat d'origen per ser espanyols.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH