El mòbil de l'adolescent: ¿dependència o autonomia?

Román Pérez Burin des Roziers

Amb l'inici de l'adolescència el mòbil es converteix en el dispositiu electrònic rei per a elles i per a ells. Els acompanya allà on van, i sense ell no van a cap costat.


Els seus infàncies han transcorregut -total o parcialment- envoltades d'ordinadors, de rajoles, de televisions intel·ligents i de mòbils.


Els seus pares no han necessitat incentivar-ni insistir perquè els utilitzessin, ni tan sols han hagut de ensenyar-molt el seu funcionament.


Però no per això els pares deixen de tenir un paper clau en tot això: són els que autoritzen el seu ús i tinença, i els que solen sufragar els costos. Això els atorga un poder d'una dimensió de la qual no sempre són conscients i del que es deriven conseqüències severes. l'edat d'accés al primer mòbil, les successives renovacions del terminal, els paquets de serveis ... són les pressions / passions demandants a les que els pares es veuen sotmesos i sobre les que hauran de decidir.


El mòbil ocupa un lloc preponderant en la vida de l'adolescent. Li ofereix unes possibilitats gairebé il·limitades, molt d'acord amb l'omnipotència pròpia d'aquest moment vital. Li ofereix un mitjà en el qual desplegar la seva potència, les seves capacitats i les seves necessitats. Amb ell pot realitzar les seves recerques, connectar-se i comunicar-se. És un aparell al servei d'un altre aparell, de l'aparell psíquic de l'adolescent.


Com els adolescents de qualsevol època, utilitzen els mitjans tecnològics de què disposen. I els utilitzen per múltiples i diverses funcions, tantes que costa fer una descripció exhaustiva. Personalitzen l'aparell en el seu aspecte extern, però sobretot en els modes de funcionament: els tons, els fons, les aplicacions, els llocs favorits, les xarxes socials . Com el seu propietari, té una identitat que es va definint i que va canviant, que va esdevenint més pròpia i més diferenciada. És un bé preuat, que guarda al seu interior intimitats pròpies i alienes.


Cal reconèixer que el dispositiu genera temptacions, que és estimulant i molt absorbent, tant de temps com d'atenció. I com a producte pertanyent a la nostra societat de consum, genera també la sensació de necessitat, de ser un objecte imprescindible. Però l'ús que es faci dependrà del subjecte que el maneja, de les seves característiques personals. Com qualsevol instrument, pot posar-se al servei del desig de creixement i d'enriquiment personal: exploració del món que l'envolta, vinculacions, comunicació, tecnologia ... Però també pot estar al servei de les defenses (negació, dissociació, evitació) i dels símptomes psíquics (aïllament, conflictes familiars i / o socials, pors a afrontar la seva realitat). Potser caldria dir que estarà al servei de tots dos, dels aspectes saludables i dels que no, i que la qüestió serà amb quina proporció de cada un, amb què equilibri.


Pel adolescent és important que els pares comprenguin -o si més no que es facin una idea-la significació que el mòbil té en la seva vida personal, en les relacions amb els seus amics i amb el món que els envolta. Una comprensió que pot ajudar als pares tant a l'hora de prendre decisions respecte al mòbil del seu fill com d'intervenir fent un seguiment sobre la quantitat i la qualitat de l'ús que faci. Aquesta qüestió mereix ser tractada extensament, potser en un proper article monogràfic. Mentrestant, convé fer notar que fer servir el mòbil per castigar a l'adolescent, privar-lo de la seva ús durant temporades no és com deixar-lo sense postres, sense paga o sense la videoconsola. Això afecta de manera severa al funcionament personal i vincular de la seva vida quotidiana.


L'adolescent es mou pel món familiar i pel social amb el seu mòbil, que és el seu acompanyant i el seu complement. Això és un fet d'aquests temps que corren, un fet que caldrà acceptar sense alarmes ni exageracions, com succeeix amb altres qüestions transcendentals de la vida personal i familiar. Justament per ser transcendental hi ha unes línies vermelles a definir. Potser caldria situar-les en el moment en què el mòbil comenci a convertir-se en el món familiar i social de l'adolescent, a esdevenir una forma d'evitació i de substitució del contacte amb la seva pròpia realitat personal i vincular. Aquí la intervenció dels pares pot obrir les portes a que l'adolescent reconegui que té un problema, i junts buscar les ajudes familiars i professionals adequades.


Román Pérez Burin des Roziers

Psicòleg col. 2309. Psicoanalista.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
La normalitat és rara
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH