El 60% dels nens fills de migrants a Espanya estan en risc de pobresa

|


Unicef 1


L'i nforme sobre l'Estat Mundial de la Infància corresponent a 2015 i difós aquest dimarts per UNICEF reflecteix com la pobresa a Espanya afecta més els nens nascuts de persones migrants. Així, si la taxa de risc de pobresa o exclusió social infantil és del 34,4 per cent per als nens a Espanya, aquesta escala fins al 60,3% quan aquests nens són fills de migrants establerts al país.


Segons explica, la mitjana de pobresa infantil a la Unió Europea és del 21,1%, nivell que supera Espanya amb un 34,4 per cent dels seus nens en risc al tancament de l'any passat, i que es veu accentuada en el cas de els fills de migrants: un de cada dos està vivint en la pobresa, el que "posa en evidència les barreres d'aquests col·lectius en l'accés a drets i serveis".


"Encara que els desafiaments són enormes, moltes de les solucions estan a mà. Un enfocament integrat que se centri en les intervencions de salut, nutrició, aigua i sanejament, protecció i aprenentatge durant els primers anys de vida dels nens té la possibilitat d'establir una base ferma per a la resta de les seves vides ", diu l'informe.


No és l'única advertència que eleva per a Espanya aquest anàlisi mundial, segons el qual "en els països industrialitzats també s'han estancat els progressos en matèria d'educació, en el marc de la crisi, el que tindrà greus conseqüències en el futur".


"A Espanya, la taxa d'abandonament escolar a 2015 va ser del 20%, molt per sobre de la mitjana dels països de la UE, que se situa al voltant del 11%. A més, la taxa d'abandonament és més alta en els nens que en les nenes (24% enfront de 15,8% en les nenes)", destaca UNICEF.


A més, exposa que en 2014 i en comparació amb 2009 la inversió en educació a Espanya es va reduir en 5.000 milions d'euros anuals, i la inversió en protecció social dels nens i les seves famílies en 2.700 milions d'euros.


"Les prestacions econòmiques són un element primordial per ajudar els nens més pobres i les seves famílies a garantir una adequada nutrició i educació. Els mecanismes socials de protecció representen un instrument efectiu per reduir la vulnerabilitat i la privació, enfortint les capacitats de les famílies per cuidar i protegir els seus fills ", diu l'informe.


Per UNICEF, les inversions en els nens que viuen a les situacions més vulnerables, poden produir beneficis immediats ia llarg termini. "Les transferències d'efectiu, per exemple, han demostrat la seva utilitat per ajudar els nens a romandre a l'escola més temps i avançar a nivells superiors de l'ensenyament", afirma.


En aquest sentit, diu que com a mitjana, cada any addicional d'educació que el nen rep augmenta els seus ingressos en aproximadament un 10% quan es converteix en adult. I per cada any addicional d'escolaritat, les taxes de pobresa del país baixen en un 9%.


"Des d'UNICEF Comitè Espanyol insistim en arribar a un Pacte d'Estat per la Infància que inclogui un increment substancial de la inversió en temes d'infància, i que perfili els mecanismes per lluitar contra la pobresa infantil", reivindica aquesta agència de l'ONU.


Insta el nou Govern a concretar un pla per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que inclogui indicadors de lluita contra la desigualtat i que se centri específicament en arribar als nens més vulnerables del país.


"La desigualtat no és inevitable ni insuperable. Obtenir millors dades sobre els nens més vulnerables, aplicar solucions integrals als desafiaments que enfronten els nens, establir formes innovadores d'abordar els antics problemes, realitzar inversions més equitatives i augmentar la participació de les comunitats són totes elles mesures que poden contribuir a establir una igualtat d'oportunitats per a tots els nens ", assegura.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH