El Tribunal de Comptes ja va advertir el 2013 d'un sobrecost de més de 1.732 milions d'euros

|

AVE Madrid BCN


No és la primera vegada que les obres d'AVE estan sota la lupa de la justícia. El de l'estació de La Sagrera és només la punta de l'iceberg d'un pou negre de milions i milions d'euros en sobrecostos.


El Tribunal de Comptes ja havia advertit en 2013 d'un sobrecost del 31% en les obres de construcció de la línia ferroviària d'alta velocitat (AVE) entre Madrid i Barcelona, equivalent a 1.732 milions d'euros. En aquell temps   va obrir expedients per irregularitats en les obres i per no imposar penalitzacions als constructors que van incomplir les seves obligacions contractuals.


Aquest dimarts, la Guàrdia Civil ha detingut catorze persones en el marc d'una operació pel presumpte sobrecost de més de 82 milions d'euros en tres projectes de l'estació de La Sagrera, en els quals s'haurien emès reiterada i intencionadament successives certificacions de obra per imports molt superiors als treballs realment realitzats.


L'actuació policial, desenvolupada a instàncies del Jutjat d'Instrucció número 26 de Barcelona, es deriva d'una denúncia presentada per Adif al novembre de 2014 davant la Fiscalia Anticorrupció.


Ja al maig d'aquest mateix any, l'Institut Armat va detenir nou persones, entre funcionaris d'Adif i directius d'empreses concessionàries, per malversar presumptament 6 milions d'euros de cabals públics en diverses obres del projecte d'AVE a Barcelona.


CADA QUILÒMETRE DE AVE COSTAR 14 MILIONS


Un any abans que sortissin a la llum aquestes operacions policials, l'organisme que presideix Ramón Álvarez de Miranda havia presentat un informe de fiscalització de les principals contractacions relacionades amb la construcció de la línia fèrria entre 2002 i 2008, que cobria per tant dos anys de govern de José María Aznar i quatre d'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.


En aquest document, el Tribunal advertia que els 8.966,71 milions d'euros que va constar la construcció de l'AVE entre Madrid i Barcelona van suposar un 31,4% més del preu d'adjudicació dels treballs (6.822,83 milions) i un 18, 8% més del preu fixat en els concursos (7.550,42 milions).


Un desviament de 1.732 milions d'euros que va provocar que cada un dels 621 quilòmetres que uneixen les dues ciutats va costar de mitjana 14.440.000 d'euros, a resultes sobretot de les modificacions de contracte, obres complementàries i d'emergència, revisions de preus, liquidacions addicionals, pròrrogues i ampliacions de termini.


En concret, els contractes d'obres van rebre 5.406.000 d'euros, amb un estalvi del 10% respecte del que licitat inicialment que, però, va acabar convertit en un sobrepreu del 35,5% en ascendir la minuta final a 7.326.000 d'euros.


El mateix va passar amb els contractes d'assistència tècnica, que entre 1993 i 2008 es van encarir un 27,4% fins als 474 milions.


FINS AL 229% DE SOBRECOST EN ALGUNS CASOS


Tenint en compte únicament els sis anys fiscalitzats en l'informe, el desviament pressupostari és fins i tot superior a la mitjana del conjunt d'execució de les obres, ja que els 2.851,45 milions d'euros licitats en aquest període finalment es van adjudicar per 2.599,98 milions , preveient-se un estalvi del 8,8%, però van acabar executant per 3.721,97 milions d'euros, un 30,5% més del previst inicialment i un 43,2% per sobre de l'adjudicat.


Els contractes de subministraments es van encarir un 7,5% fins als 229.800.000; els de consultoria i assistència tècnica van superar un 25,4% el preu inicial fins a arribar a 194 milions; i els contractes d'obres van passar de 2.029.000-3.036.000 (+ 49,6%), amb alguns casos concrets com el de la construcció de la plataforma del tram Hospitalet-la Torrassa, que va veure incrementat el seu preu en un 229,6% fins als 247 milions d'euros.


De fet, Adif va rebutjar els canvis que van motivar aquest increment i va acabar declarant a l'adjudicatària responsable de danys i perjudicis per valor de 34,25 milions d'euros.


Davant aquestes irregularitats, la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes va obrir quatre expedients per presumptes irregularitats per incidències en l'execució dels trams Hospitalet-la Torrassa, La Torrassa-Sants, Castellbisbal-Papiol i Hospitalet-Can Tunis, que van sumar un sobrecost de més de 400 milions que també investiga la Fiscalia Anticorrupció.


Igualment, va obrir diligències per altres quatre casos en què Adif no va imposar cap penalització a les adjudicatàries dels contractes malgrat haver incomplert els seus compromisos contractuals de subministrament i transport de travesses, subministrament de plataformes per al canvi d'ample de trens de viatgers de tecnologia Talgo, d'instal·lació de descongelació de rodals, i de mesuradors de paràmetres, que es van veure incrementats 1 134,7% de mitjana.


COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ REBUTJADA PEL PP


En sortir a la llum aquestes dades, Compromís i l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) van reclamar al Congrés la creació d'una comissió d'investigació sobre els fets, possibilitat que va ser rebutjada per la majoria absoluta del PP, que sí que va donar suport sense això una petició al Tribunal de Comptes perquè estudiés possibles sobrecostos en altres línies d'alta velocitat i perquè analitzés la contractació realitzada per Adif entre 2011 i 2013.


El mateix Ramón Álvarez de Miranda es va oferir, al juny de 2014, a elaborar també un informe específic sobre els projectes de l'AVE a Madrid-Barcelona després 2008, quan es van executar les obres fins a la frontera francesa, i fins a 2013, quan es va completar la línia.


Per la seva banda, la ministra de Foment, Ana Pastor, va anunciar al conèixer-se les primeres detencions que es realitzaria una auditoria interna de totes les obres sota sospita.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH