Romeva ha de tornar a buscar un nou nom a la seva Conselleria d'Exteriors

|

Romeva 3


El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat parcialment la suspensió que pesava sobre la Conselleria d'Afers Exteriors de la Generalitat dirigit per Raül Romeva des del 17 de febrer


Per aquell temps, el TC va admetre a tràmit el conflicte de competències plantejat pel Govern contra la seva creació. Encara queda pendent que el TC resolgui sobre el fons de l'assumpte.


La decisió adoptada aquest dimecres pel tribunal de garanties no afecta tot el contingut del decret que va permetre la creació del departament, ja que segueix en suspens pel que fa a la denominació inicial   del mateix com de 'Afers Exteriors', han confirmat fonts d'aquest òrgan.


JA VA HAVER UN CANVI DE NOM


Es dóna la circumstància que un mes més tard, el 17 de març, el Constitucional va haver de tramitar una segona sol·licitud del Govern després que la Generalitat canviés el nom inicial d'aquesta Conselleria pel d'Afers Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, per entendre que suposava una vulneració de la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la seva activitat.


El Govern sostenia que fa al canvi que, amb independència de la denominació que faci servir aquesta Conselleria, es mantenien invariables les funcions que li va atribuir el nou Govern català i que incloïa l'atribució de la política exterior, una competència exclusiva de l'Estat. Aquest incident d'execució també està pendent de resoldre.


El Govern va recórrer al tribunal de garanties per aquest assumpte entendre que la política internacional és competència exclusiva de l'Estat, pel que cap òrgan autonòmic pot arrogar l'exercici de la mateixa.


NOMÉS L'ESTAT TÉ COMPETÈNCIES EN EXTERIORS


El Tribunal Constitucional va deixar en suspens dos acords concrets: el de creació del departament d'Afers Exteriors i un altre posterior pel qual s'aprovava una Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea adscrita a aquest Departament.


El recurs va comptar amb l'informe favorable del Consell d'Estat i de l'Advocacia i en entendre que, si segueix funcionant, el departament de Romeva "podria generar conseqüències contràries a l'ordenament jurídic".


L'Executiu argumentava que la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat exigeix que les comunitats autònomes coordinin amb el Govern qualsevol activitat internacional que vulguin desenvolupar "dins les seves competències".


Per això, recorden que només l'Estat té atribucions en política exterior (article 149 de la Constitució), com el mateix Tribunal Constitucional ha deixat clar en diverses sentències.


ROMEVA, DESAFIADOR


Per la seva banda, Raül Romeva ha afirmat després de la resolució del TC que "l'acció del Govern es fa al marge de si agrada més o menys al Govern, o de l'opinió del TC".


Segons ell, les actuacions del Govern i, per tant, de la Conselleria no responen al mandat del Govern central, sinó del que van obtenir en les eleccions catalanes.


Preguntat per si els satisfà que el TC els de ara la raó, ha respost: "És que mai hem considerat que no la tinguéssim", i ha repetit que la seva actuació és legal, legítima i respon al mandat ciutadà dels comicis del 27S.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH