La cultura del presencialisme i el control dificulten un horari laboral més racional

|

treball nit


Hi ha una dita brasiler que diu "O olho do dono engreixa o gat" (L'ull de l'amo engreixa el bestiar), que ve a reproduir la idea estesa en molts països que si no es controla als treballadors, aquests no són productius. Espanya no és una excepció.


Els valors i creences culturals que tenen les organitzacions associats al control, al presencialisme ia la desconfiança dificulten les polítiques de racionalització horària.


Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi de la Iniciativa per a la Reforma horària --que advoca per flexibilitzar els horaris a Catalunya-- i la Fundació Factor Humà (FFH).


Els impulsors de l'informe han explicat que també detecten una nova manera de visualitzar el temps vinculada a la gestió eficaç, al mateix temps de canvis en les creences i els valors socials que visualitzen la vida més enllà de la jornada. I aquest canvi de mentalitat té en les noves generacions --ja curt termini els "milennials" - un paper clau.


L'estudi, titulat 'Causes de les dificultats d'uns horaris més racionals. Recomanacions per implementar noves estratègies ', ha perseguit esbrinar les causes que dificulten la implementació d'uns horaris més racionals en l'entorn laboral.


Però l'estudi ha volgut anar més enllà i pretendre ser una guia d'ajuda per a la posada en marxa d'aquest tipus de polítiques, "que aporten valor a l'organització ia les persones", ha destacat la directora de FFH, Anna Fornés.


Han col·laborat en aquest monogràfic qualitatiu fins a 12 organitzacions, públiques i privades, a les que ha entrevistat l'expert en gestió del temps Lluís Casado, també membre de la Comissió Consultiva de FFH i del Consell Assessor de reforma horària.


El sector laboral condiciona el concepte del temps, de manera que els treballadors vinculats als serveis sanitaris i al comerç "no podran accedir a horaris més racionals", ha observat Casado, i ha afegit que si totes les organitzacions implementen canvis, els horaris més humans arribaran a més persones i sectors.


La importància del TEMPS NO LABORAL


Casado ha detectat paradoxes en la gestió del temps, problemes que "sorgeixen de sistemes eficaços de gestió que, en canvi, provoquen una sèrie d'efectes secundaris", com pot ser un exemple l'orientació al client que, portada al límit, obliga les empreses a horaris de set dies a la setmana, durant les 24 hores.


La solució a aquests efectes secundaris arriba quan l'organització "comença a considerar la salut i el benestar dels treballadors al costat dels resultats de l'empresa", el que s'extrapola la qualitat de servei cap a la pròpia plantilla, ha apuntat.


Entre d'altres mecanismes, el text recomana a les empreses "combatre la cultura del presencialisme i implementar programes de sensibilització sobre la importància del temps no laboral", així com incloure el temps en el debat estratègic de l'alta direcció.


També proposa programes d'ús intensiu de la tecnologia, com el teletreball, la videoconferència, els espais digitals compartits i els reglaments interns d'ús del correu electrònic, entre d'altres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH