El Ctesc demana que la Generalitat sigui més concreta en la gestió de conca fluvial de Catalunya

|


aigua 1


El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) ha assegurat que troba a faltar "concreció i definició en les mesures proposades" en el decret del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya.


En un dictamen, ha considerat que, pel fet que el pla de gestió i el seu programa és el full de ruta que guiarà les accions i inversions a realitzar en els propers sis anys, és "indispensable" establir quines seran les actuacions concretes a desenvolupar per assolir els objectius de la planificació.


El Ctesc també ha considerat que cal augmentar l'eficiència en tots els usos de l'aigua i gestionar racionalment els recursos hídrics de què es disposa ja que és "un eix clau" per al bon desenvolupament d'una societat.


Per això, el dictamen demana millorar la recollida d'informació per inventariar correctament els usos, controlar i reduir els abocaments, invertir en millores instrumentals, i advoca per potenciar i impulsar la investigació científica en matèria agronòmica i hidrològica.


El Ctesc també creu que el pla de mesures que incorpora el pla hauria de preveure fonts de finançament a partir dels Pressupostos de l'Estat per garantir l'aplicació efectiva de les actuacions planificades.


Ha assenyalat que la Generalitat ha d'anar cap a un sistema fiscal just i fonamentat en la transparència impositiva que faciliti als contribuents de les seves obligacions tributàries, i ha recomanat que en la imposició de taxes i impostos directes "es consideri d'una manera més rellevant les circumstàncies personals i familiars ".


"CONTENCIÓ" A LA INVERSIÓ


El Ctesc ha valorat que la revisió del pla de gestió i programa de mesures és la "contenció" en la inversió prevista, amb l'objectiu de dotar-lo de viabilitat econòmica, assumint compromisos d'inversions quan són factibles.


El dictamen assenyala que el pla no té en compte noves demandes d'aigua de naturalesa industrial i reforça el poder de l'administració competent per revisar, substituir o actualitzar concessions actives susceptibles d'incrementar les demandes actuals, i ha advocat per "flexibilitzar" tant les dotacions com els mecanismes de revisió.


El Ctesc ha recomanat introduir mesures per "garantir la necessària seguretat jurídica dels titulars davant processos de revisió".


Davant la dotació màxima de 250 litres / persona / dia amb destinació al proveïment de població, el Ctesc ha considerat que estaria justificada en situacions de sequera, però s'hauria de preveure "una flexibilització de les dotacions màximes segons les necessitats reals dels diferents municipis ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH