Un sector de CDC recula i advoca per crear un partit de centre que miri pels no independentistes

|


Gord 1


Hi ha un sector de Convergència que sembla estar caient per fi de la burra i entenent la dificultat de declarar la independència en una Catalunya en la qual no hi ha una majoria ciutadana clara a favor de la secessió. És per això que Nova Convergència, la plataforma amb què l'exconseller Germà Gordó pretén influir en el dibuix del nou partit en el congrés de juliol, aspira a impulsar una formació de confluència centrista i que sigui sobiranista però on també hi càpiguen els ens independentistes. Si bé Nova Convergència tindria la voluntat de crear un Estat català, és curiós veure com una part del partit comença a deixar de donar-li l'esquena als que no advoquen per la independència.


Aquests són dos dels objectius que recull el document fundacional 'Un nou partit per a un nou país' que han presentat aquest dijous i que estableix les principals premisses, que defensaran --via esmena si és necessari-- en les ponències que debatrà el congrés de CDC, del 8 al 10 de juliol al Fòrum de Barcelona.


El document, de sis pàgines, defensa la construcció d'un partit de centre ampli on "se sentin còmodes socialdemòcrates, social-cristians, democratacristians, social-liberals i liberals" i s'allunyi així dels extremismes, i que tingui caràcter obert si vol tenir vocació majoritària, pel que demana que s'acceptin els corrents interns que hi hagi.


Altres principis ideològics són la protecció de les famílies, una educació i sanitat amb oferta pública i concertada, un sistema electoral inspirat en el britànic basat en triar un diputat per circumscripció, la defensa del món empresarial i la justícia social, i una cultura de complir els drets dels animals, entre d'altres aspectes.


PRIMÀRIES


En l'apartat organitzatiu, aposten per eleccions primàries per als principals càrrecs del partit i els candidats electes, i per limitar mandats --excepte a municipis de menys de 50.000 habitants-, perquè ningú estigui més de vuit anys consecutius en un càrrec.


A més, el màxim càrrec executiu del partit serà incompatible amb el de candidat a presidir la Generalitat, amb el de membre del Govern i alt càrrec de qualsevol administració, amb el de president o portaveu de grup, membre de la Mesa del Parlament, president o portaveu de comissió, i amb el d'ocupar un càrrec fora de Catalunya.


Ser president de la federació de Barcelona també serà incompatible amb ser candidat a l'alcaldia i amb desenvolupar tasques de govern al consistori, i tampoc podran ser candidats els caps locals del partit en municipis que superin els 50.000 habitants.


El document incorpora altres eixos, com la petició de paritat en totes les llistes a càrrecs institucionals i de partit; que el principi de subsidiarietat regeixi en l'estructura territorial del partit; limitar les sectorials de 20 a 6; incorporar la figura del 'adherit' en comptes del simpatitzant, i modernitzar-se en noves tecnologies per agilitzar la consulta a la militància i la presa de decisions.


ESTATUT ÈTIC


També propugnen redactar un estatut ètic perquè cap militant pugui optar a càrrecs de partit o institucionals si li han obert judici oral, encara que la direcció i el Consell Nacional tindran l'última paraula si l'afectat justifica l'excepcionalitat de la seva situació.


Advoquen perquè tots els càrrecs de partit i institucionals rendeixin comptes i per un finançament públic i privat, legal i transparent, i en relació al nom del futur partit, volen que incorpori la paraula 'Convergència'.


Entenen que la millor via per a construir un partit és un procés fundacional, tot i que creuen que era possible crear una nova força a partir d'un procés de refundació: "En qualsevol cas, ens oposem a la desaparició de l'actual CDC i, en aquest sentit , apostem per mantenir jurídicament l'actual formació".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH