Espanya necessitarà 10 milions de cotitzants més en el 2050 per mantenir les pensions actuals

|

cotitzants


BBVA Research assegura que Espanya necessitaria 10 milions d'afiliats a la Seguretat Social més el 2050 per mantenir el nivell actual de les pensions si no fa res per pal·liar el problema d'ingressos.


Segons el banc, el nombre de pensionistes augmentarà molt més ràpid que el dels cotitzants, el que provocarà una disminució de la pensió mitjana sobre el salari mitjà. Pel que sembla, el nombre de pensionistes passarà de 9 a 15 milions el 2050, el que farà que la taxa de benefici actual del sistema només es pugui mantenir si el nombre d'afiliats arriba als 27 milions. Actualment, hi ha 17,6 milions.


BBVA Research creu que la societat pot triar entre tres opcions: acceptar la caiguda de les pensions i compensar-la amb més recursos des de l'estalvi privat, augmentar els recursos destinats a pensions públiques amb més impostos o menys despesa pública en altres partides o realitzar reformes estructurals per baixar la taxa d'atur, augmentar el nombre d'ocupats i el nivell dels salaris.


BBVA Research adverteix que treure del sistema algun règim especial no resol el problema, sinó que només el canvia de lloc, i per això ell és partidari que la restricció pressupostària s'apliqui al conjunt de les administracions públiques. Això implicaria pujar els impostos o reduir altres despeses públiques. En aquest sentit, el banc aposta per reformes estructurals que redueixin l'atur, augmentar l'ocupació i millorar els salaris.


També opta per millorar la lluita contra el frau, eliminar els règims especials dels autònoms, augmentar la progressivitat del sistema amb un tipus fix amb mínim exempt en la cotització, incentivar el retard voluntari de la jubilació, estudiar la possibilitat de crear un sistema de comptes individuals amb incentius per a la participació i recerca i incrementar la contributivitat.


Paral·lelament, també és partidari de seguir fent reformes en el mercat de treball per elevar l'ocupació i posar en marxa una devaluació fiscal que inclogui la substitució de cotitzacions socials per impostos indirectes per finançar pensions. En la seva opinió, Espanya té marge per reduir les cotitzacions socials i augmentar la imposició indirecta i una devaluació fiscal augmenta el PIB, l'ocupació i, amb això, el consum privat.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH