dimecres, 28 de octubre de 2020

La toxina del botulisme que va afectar els bombers estava en una llauna de mongetes

|

mongetes


L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), a través del Centre Nacional d'Alimentació, ha confirmat la presència de toxina botulínica en les mongetes blanques cuites retirades la setmana passada del mercat per la Generalitat de Catalunya després de detectar dos casos de botulisme a Girona.


En concret, han detectat la toxina en el lot 'L-146-16' del pot de 400 grams de la marca 'Bonpreu', envasat per Germans Cuevas i amb consum preferent abans del 31 de desembre de 2021. En canvi, el mateix organisme no necessita si s'han analitzat mostres del bacallà 'esqueixat' dessalat també retirat.


De la mateixa manera, les autoritats competents de la Rioja han confirmat que hi ha productes sospitosos corresponents al mateix lot de fabricació que el que ha resultat positiu, de les marques 'IFA Tries' (lot 146-16 i L 168-16), 'Bonpreu '(lots 146-16 i L-176-16),' Condis català '(lots 146-16, L-151-16 i L-158-16),' Condis castellà '(lots 146-16 i L-176 -16) i 'El Cultivador' (L-151-16 i L-158-16).


En aquests casos, la AECOSAN aconsella a les persones que tinguin a casa algun envàs d'aquests productes que s'abstinguin de consumir-los, segons informen a través de la seva pàgina web.


Dimecres passat aquest organisme va tenir coneixement per les autoritats sanitàries de Catalunya a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) de l'existència d'una possible intoxicació botulínica associada al consum d'amanida de bacallà amb mongetes blanques.


Els dos afectats van participar en un dinar amb altres set companys de treball que va consistir en una amanida casolana a base de tomàquet, ceba, molles de bacallà, pebrot vermell fresc i mongetes blanques en conserva i postres.


LA RESTA DE COMENSALS NO HA PRESENTAT SÍMPTOMES


Després de la seva ingesta van ser hospitalitzats després de presentar malestar general, vòmits, visió doble, dificultat en parlar i fotofòbia. La resta de comensals, que de moment no han presentat cap tipus de símptoma, han estat localitzats i advertits que en cas de presentar simptomatologia acudeixin a l'hospital de manera urgent.


Després de tenir coneixement dels fets, les autoritats sanitàries de Catalunya van procedir a efectuar la comunicació dels mateixos a través del sistema de xarxa d'alerta alimentària nacional conegut com SCIRI, procedint-se per part d'aquesta Agència a la difusió d'aquesta informació a totes les comunitats autònomes.


Així mateix, es va sol·licitar a les autoritats competents de Catalunya i de la Rioja que procedissin a realitzar les investigacions oportunes per determinar les possibles causes, distribució dels lots afectats, les mesures adoptades i la destinació final dels productes localitzats, així mateix es va informar al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.


Així mateix, les autoritats mantenen activats tots els mecanismes necessaris per garantir la seguretat dels productes posats a disposició del consumidor i que fins a la data no hi ha constància de l'existència de cap altre afectat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH