Àngels Bayés: «Més de 150.000 espanyols estan afectats de Parkinson»

|


DraBayes2 1


CatalunyaPress.- El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta les persones de manera molt diversa i el símptoma més invalidant és la lentitud. De moment, no té curació. La rehabilitació intensiva i multidisciplinària podria alentir la progressió de la decadència motora causada per aquesta malaltia.


La Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment de Centre Mèdic Teknon-Grup Quirónsalud (Barcelona) ha estat pionera en el tractament multidisciplinari d'aquesta malaltia. La seva directora, Àngels Bayés, explica en CatalunyaPress els secrets d'aquesta malaltia amb la vista posada en el curs que la clínica celebra aquest dimarts 5 de juliol. En ell, s'informarà sobre aquesta malaltia i es parlarà del Lee Silverman Voice Treatme nt (LSVT): l'únic tractament efectiu demostrat per als trastorns de parla i veu provocats pel Parkinson.Què és el Parkinson i quins són els seus símptomes? Quines són les àrees a les que més afecta?

És una malaltia neurodegenerativa que afecta les persones de manera molt diversa. Pot provocar símptomes anomenats "motors" i també "no motors". El problema motor més invalidant és la lentitud, que afecta qualsevol acte motor de la persona fent-lo més lent maldestre i imprecís. Aquests pacients solen presentar també dificultats comunicatives que afecten tots els canals de comunicació. Es dóna una disminució de l'expressió facial, cosa que lògicament dificulta la connexió amb l'interlocutor. Un altre canal afectat és l'escrit ja que es donen canvis en la lletra en forma de microescritura. A nivell del Parkinson avançat, els problemes motors més invalidants són els relatius a la marxa, que es torna més lenta i insegura. Poden aparèixer trastorns de l'equilibri i bloquejos en caminar quan hi ha algun tipus de barrera visual, per exemple, en creuar un semàfor o travessar una porta. Lògicament, els problemes d'equilibri i els bloquejos poden ocasionar caigudes amb les conseqüències que es poden derivar. Els problemes cognitius i els trastorns de l'ànim són símptomes no motors que poden estar presents en els pacients de vegades ja des dels seus inicis.


Com es detecta?

El diagnòstic és a través dels símptomes clínics. Exàmens complementaris com una analítica o una ressonància magnètica cerebral descartaran que els símptomes de Parkinsonismo no siguin deguts a qualsevol altra causa. La confirmació, quan cal, es realitza a través del DATSCAN (spect amb transportadors de dopamina), que té una sensibilitat de més del 90%.


A quantes persones afecta a Espanya? Quin és el percentatge de malalts amb altres símptomes, com els trastorns de la parla, la depressió, la disfunció sexual, etcètera?

Afecta més de 150.000 persones en España.Existen tantes classes de Parkinson diferents com a pacients, de manera que és molt difícil saber el percentatge dels múltiples símptomes que es poden presentar. Influiran en ells factors com l'edat, els anys de l'evolució de la malaltia, els fàrmacs que prenen i la severitat del trastorn. Però és molt important l'estil de vida que han portat aquests pacients per poder obtenir una bona evolució. Tal com s'ha publicat en Neurorehabilitation and Neural Repair 2015, Vol. 29 (2) 123-131, en l'article "Intensive Rehabilitation Treatment in Early Parkinson 's Disease: A Randomized Pilot Study With a 2-Year Follow-up", [Giuseppe Frazzitta, et al.], la rehabilitació intensiva i multidisciplinària podria alentir la progressió de la decadència motora, així com la necessitat d'augmentar el tractament amb fàrmacs, i per tant, podria tenir un efecte neuroprotector.


Quines són les disciplines i professionals que han d'intervenir en el seu tractament?

Es recomana que aquests pacients realitzin un tractament multidisciplinari amb fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional i neuropsicologia. La nutrició i la psicoeducació són també disciplines que suposaran un suport important en la gestió dels símptomes d'aquesta malaltia.


Quina és la particularitat del Centre Mèdic Teknon en el tractament d'aquesta malaltia?

La unitat de Parkinson de Centre Mèdic Teknon ha estat pionera en el tractament multidisciplinari d'aquesta malaltia, i ja l'any 2000 va rebre un premi al millor pòster: "Al millor pòster: Bayés A, Garolera M, Crespo MC, Casanovas M, Andrés B, Bisbe M, Ozcoz M, Pérez E. "Benefits of non-pharmacological therapies in Parkinson 's disease". Health care professionals. Conference of EPDA. Atorgat per l'European Parkinson 's disease association a Viena, 2000 ".


Quin és el tractament que ha de seguir un malalt amb Parkinson?

Fins ara no tenim un tractament curatiu. Els pacients reben un tractament simptomàtic per aconseguir activar les àrees cerebrals implicades en els símptomes que es presenten. Això pot aconseguir-se a través de fàrmacs, la cirurgia o l'aplicació de teràpies complementàries.


En què consisteix el curs que s'impartirà aquest dimarts 5 de juliol? Què és la LSVT?

Consisteix en informar sobre els beneficis de les teràpies complementàries i presentar el programa que ha preparat la Unitat de Parkinson pel proper any. El LSVT (Lee Silverman Voice Treatment) és l'únic tractament efectiu demostrat per als trastorns de parla i veu provocats pel Parkinson. És un tractament originari dels Estats Units que la doctora Gemma Moya ho va adaptar al castellà l'any passat, amb pacients de UParkinson per desenvolupar la seva tesi doctoral. Els resultats van demostrar que aquesta teràpia millora significativament la parla dels pacients. Ella mateixa ens presentarà els resultats.


En què consisteix la cirurgia del Parkinson que es porta a terme a la Teknon i qui són els neurocirurgians que la porten a terme?

Entre un 10 i un 20% dels afectats de Parkinson necessitaran tractament quirúrgic. Aquest tractament està indicat quan els símptomes són motors: tremolor, discinèsies, rigidesa, bradicinèsia, alteracions de la marxa, no es controlen eficaçment amb el tractament farmacològic. Està contraindicat en pacients amb malalties cardiopulmonars greus, en pacients amb Parkinsonismo atípic, que no experimenten milloria amb la L-DOPA, en pacients amb importants alteracions cognitives que impedeixin una correcta col·laboració durant la intervenció quirúrgica i en pacients amb lesions estructurals en el cervell en la zona a intervenir que impedeixin l'adequat càlcul de les coordenades de la zona a operar.


La cirurgia es porta a terme al Centre Mèdic Teknon des de l'any 1995, amb un equip mèdic format per neurocirurgians com Joan Molet i Bartolomé Oliver, i neuròlegs com jo mateixa, Pilar Sanz i Núria Caballol. Després de la corresponent valoració clínica per part dels neuròlegs de la Unitat de Parkinson, que donin suport a la idoneïtat del procediment.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH