dimarts, 17 de setembre de 2019

La Generalitat seguirà endavant amb la seva Agència Tributària tot i la sentència del Constitucional

|

constitucional


Nou xoc de forces entre la Generalitat i el Govern. Aquest dijous, el Tribunal Constitucional (TC) ha carregat de ple contra la línia de flotació de les estructures de l'hipotètic Estat català. Un fet que ha estat minimitzat pel Govern, que ha assegurat que l'afectació de la sentència és "mínima" i que seguiran endavant.


En els seus noranta páguinas, la sentència del TC ha suspès de forma unànime alguns articles i disposicions de la Llei 3/2015 de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament per la qual la Generalitat va establir la creació de les seves pròpies estructures de l'Estat.


Les estructures que han estat declarades nul·les per ser inconstitucionals són, són més de l'Administració Tributària de Catalunya, que la norma preveia posar en marxa en el termini d'un any des de la seva aprovació.


També ha tombat el pla director relatiu als sectors de l'energia, les telecomunicacions i els sistemes d'informació i del transport ferroviari; la creació d'un Servei Meteorològic de Catalunya i la limitació per a l'establiment de grans establiments comercials en ports públics.


El tribunal de garanties considera que l'intent de la Generalitat de crear una Agència Tributària pròpia "posa en dubte l'articulació de la distribució del poder públic entre l'Estat i les comunitats autònomes i menyscaba la posició constitucional de l'Estat".


AFECTACIÓ "MÍNIMA"


Per la seva banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha afirmat que l'afectació de la sentència del TC és "mínima". Així, ha reafirmat el seu compromís amb el mandat obtingut en les urnes en les eleccions català, pel que continuaran amb la seva construcció i elaboració.


"Continuarem tirant endavant malgrat els obstacles que tinguem en el camí", ha dit aquest dijous en roda de premsa, i ha recordat que els preceptes anul·lats de l'Agència Tributària de Catalunya no eviten que puguin seguir desenvolupant-la, i que l'Agència de Protecció social catalana no s'ha vist afectada.


Munté ha convidat a llegir amb deteniment la sentència i evitar el "tremendisme" d'algunes formacions polítiques, que han qualificat la resolució com "cop dur a les estructures d'Estat".


LA HISENDA CATALANA "NO ESTÀ ANUL·LADA"


Ha incidit que l'Agència Tributària catalana "no està anul·lada i continua plenament vigent", perquè s'empara en l'Estatut i perquè és una eina que Munté considera imprescindible.


L'afectació dels preceptes anul·lats "afecten mínimament al dia a dia de la construcció i elaboració d'aquestes estructures", ha repetit la consellera.


Preguntada per la reacció de l'executiu davant el que sí s'ha anul·lat, Munté ha demanat temps per fer una segona anàlisi de la decisió del TC, però ha recordat que el Govern sempre ha mostrat la voluntat de continuar el mandat del 27S i que, per això, han buscat "fórmules alternatives".


"DECISIÓ POLÍTICA"


La consellera ha explicat que el Govern no s'ha sorprès del text judicial perquè considera que després d'ell hi ha el Govern del PP: "La sentència prové d'una decisió política del PP, que carrega contra tot el que té a veure amb la construcció d'estructures d'Estat ".


Munté ha recordat que el PP va presentar el recurs abans de les eleccions catalanes del 27S, quan tenia majoria absoluta: "Ara és un govern en funcions que ha perdut aquesta majoria absoluta", ha postil·lat.


LA HISENDA CATALANA "menyscaba la POSICIÓ CONSTITUCIONAL DE L'ESTAT"


El Tribunal Constitucional considera que l'intent de la Generalitat de crear una Agència Tributària pròpia "posa en dubte l'articulació de la distribució del poder públic entre l'Estat i les comunitats autònomes i menyscaba la posició constitucional de l'Estat".


La creació de l'Agència Tributària de la Generalitat apareix a la disposició addicional número 22 de la Llei, que és, juntament amb la disposició numero 23 --relativa a l'elaboració d'un inventari de patrimoni de les administracions públiques de Catalunya--, aquella a la que concentra el gruix del recurs que va ser presentat pel Govern.


L'esmentada disposició encomana a la Generalitat l'aprovació d'un "pla director de l'Administració tributària de Catalunya" que, segons s'indica en la Llei, "constituirà l'instrument de planificació estratègica d'una administració tributària preparada per a una eventual assumpció de noves funcions i competències tributàries ".


El Constitucional considera que aquest incís és "manifestament contrari" a la Constitució i, donada la "inescindible unitat de sentit" de la disposició en la seva integritat, la seva inconstitucionalitat s'ha de fer extensiva a tota la disposició addicional.


EXCEDEIX DE LES SEVES COMPETÈNCIES


Pel que fa a l'Agència Tributària Catalana també diu que el mandat que dirigeix al Govern de Catalunya per crear-la en 5 mesos i estigui operativa en un any, excedeix de la seva competència exclusiva per a "organitzar, en el respecte a la Constitució ia l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la seva pròpia Administració i la seva Administració tributària ".


Dit mandat, abunda el Constitucional en la seva sentència, es realitza en relació amb unes funcions i competències tributàries "alienes, avui, a l'elenc competencial de la Comunitat Autònoma" i, per tant, "de responsabilitat de l'Estat".


En aquest punt subratlla que una comunitat autònoma no pot assumir més potestats que les ja recollides en el seu Estatut ni tampoc pot "anticipar en les seves normes, com aquí s'ha fet, els resultats d'una tal hipotètica modificació competencial".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH