dilluns, 13 de juliol de 2020

El Govern rep una transfusió de 87 milions de part de les diputacions

|

Les diputacions avancen al Govern 87 milions d'euros


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els presidents de les quatre diputacions catalanes han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar el Pla extraordinari d'assistència financera local 2016 per injectar "en vena" 87.600.000 d'euros al món local, una xifra que el Govern haurà de tornar a finals d'any als ens supramunicipals.


A més de Puigdemont, en la signatura del conveni, celebrada aquest dilluns al Palau de la Generalitat han estat presents la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el de Tarragona, Josep Poblet; el de Girona, Pere Vila; el de Lleida, Joan Reñé; costat de la consellera de Governació, Meritxell Borràs.


Les diputacions aportaran 87.600.000 per abonar als ens locals els imports pendents de pagament del Pla Únic d'Obres i Serveis (Puosc) de manteniment i del Fons de Cooperació Local, un deute reconegut per la Generalitat amb els ajuntaments i consells comarcals que sumava, si total, 633 milions a finals de 2015.


Dels 87.600.000, la Diputació de Barcelona aportarà 40,8 milions; la de Lleida 15,9; la de Tarragona, 15,6; i la de Girona 15,1, i els pagaments al món local es faran efectius en el termini d'un mes.


UNA CONJURA DE GENEROSITAT


Les diputacions notificaran al Govern les quantitats abonades a cada ens local i la Generalitat es compromet a tornar-los aquestes quantitats abans del 31 de desembre d'aquest any.


L'acord també inclou el compromís de totes les parts de formalitzar, al gener de 2017, un conveni per al desenvolupament d'un pla de les mateixes característiques per a l'any que ve.


Segons Puigdemont, el gest de les diputacions demostra una generositat que "no es dóna en l'administració de l'Estat", i ha ressaltat el pes del món local i la seva contribució a vertebrar de baix a dalt la societat catalana.


"Hi ha hagut una conjura de generositat perquè aquest país no caigui, i no ha caigut però ho podria haver fet; si només haguéssim comptat amb els recursos de l'Estat hauríem caigut, però no ho hem deixat caure", ha sostingut el president català, que ha volgut homenatjar el món local el seu treball i contenció econòmica.


"INCOMPLIMENT" DE L'ESTAT


La consellera de Governació ha criticat el Govern a l'assegurar que si liquidaran els deutes amb la Generalitat no les tindrien llavors amb els governs locals: "L'incompliment constant de l'Estat ens porta a aquesta situació de dificultat amb els ajuntaments i consells comarcals, que no tenen cap culpa ".


Per a la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, els consistoris han estats amb les persones en els moments mes difícils parant el cop de la crisi amb recursos i mesures extraordinàries "que no haurien de passar en un país normal".


Ha recalcat que correspon no deixar-los de banda i col·laborar amb lleialtat amb el Govern per ajudar-los, i més quan són els que han reduït com ningú el seu deute.


Segons Joan Reñé, al capdavant de la Diputació de Lleida, la signatura del conveni visualitza la incidència positiva dels ens supramunicipals en el desenvolupament econòmic de Catalunya davant la "prepotència i supèrbia institucional" del Govern, al qual ha acusat de fustigar i de voler ofegar a les principals institucions catalanes.


Des de Girona, Pere Vila ha remarcat la determinació de les diputacions de aixoplugar al món municipal i donar-los respostes "quan altres, que haurien de donar-les, no ho fan", en al·lusió a l'Estat, i s'ha posat a disposició i al costat del Govern per al que convingui.


En la mateixa línia s'ha pronunciat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, després d'apuntar que els municipis de la seva demarcació podran "tirar endavant els seus propòsits i resoldre mals de cap" amb aquests diners.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH