El Suprem reclama a Indústria que aclareixi quant costa el manteniment del magatzem 'Castor'

|

projecte castor


El Tribunal Suprem (TS) ha disposat que se sol·liciti al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme les auditories sobre les tasques concretes i costos de manteniment i operativitat realitzades per Enagás en relació amb les instal·lacions d'emmagatzematge subterrani de gas natural 'Castor', situat davant de la costa de Vinaròs (Castelló).


Així mateix, reclama a Indústria una còpia certificada de la resolució de 17 novembre 2015 per la qual es va establir la retribució addicional de 253.300.000 d'euros i el reemborsament de les despeses d'operació i manteniment de 'Castor' per una quantia addicional de 42,3 milions d'euros.


La Sala del Contenciós-Administratiu de l'Alt Tribunal ha adoptat aquesta decisió en el marc d'un acte en el qual s'acorda practicar les noves proves sol·licitades per la Generalitat de Catalunya en el seu recurs contra l'Ordre de 19 de desembre de a 2014 per la qual es s'estableixen els peatges i cànons associats a l'accés de tercers a les instal·lacions gasistes i la retribució de les activitats regulades.


L'acte resol a més que es demani al Ministeri que actualment encapçala Luis de Guindos en funcions la notificació a la Comissió Europea del pagament a Enagás Transports de la quantitat de 17.310.000 i euros que li reconeix l'Ordre de peatges, impugnada en el present procediment o, cas de no haver-se produït, la inexistència de la mateixa.


DETERMINAR SI EL QUE PAGA CORRESPON Als COSTOS


La Generalitat va presentar un recurs contenciós-administratiu contra l'esmentada Ordre i, posteriorment, va sol·licitar que es realitzés una prova addicional a la vista dels nous fets incorporats en la contestació a la demanda per l'Advocat de l'Estat, que es va negar a la pràctica de la mateixa.


A petició de la Sala, la Generalitat va explicar que aquests nous fets es refereixen al fet que en la contestació a la demanda s'afirma que l'Ordre següent a la impugnada torna a fixar la mateixa quantitat a preu fet a Enagás, pel que la prova de les auditories té com a finalitat determinar si la quantitat que es paga respon a la realitat dels costos oa altres interessos.


De la mateixa manera, va justificar la prova de la notificació a la Comissió Europea del pagament a Enagás de 17.310.000 d'euros en què encara no es tracti d'una ajuda d'Estat, com sosté l'advocat de l'Estat, és necessària la seva notificació.


Després d'examinar aquests fets nous, la Sala Tercera considera "raonable" la petició d'ampliació de la Generalitat i "pertinents" els mitjans sol·licitats, motiu pel qual admet que es practiquin les esmentades proves.


HIBERNACIÓ


Enagás va finalitzar el passat mes de març el procés d'hibernació de l'emmagatzematge subterrani de Castor, amb un doble segellat dels pous, el que suposa un reforç addicional a altres dues vàlvules ja existents en cada un dels pous.


Amb aquesta mesura, la companyia complia la tasca encomanada pel Govern a través del Reial decret llei 13/2014, pel qual s'adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH