dilluns, 25 de octubre de 2021

La construcció del Centre de Tractaments de Residus de Vacarisses va estar sobrefinanciada

|

Ctr valls


La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha conclòs que la construcció del Centre de Tractament de Residus-Vallès (CTR), inaugurat el 2010 a Vacarisses (Barcelona), va estar "sobrefinanciada".


Així ho ha fet públic aquest dimecres en l'informe de fiscalització relatiu al Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) i dels consorcis en què participa.


EEn l'informe detalla que el cost total de la construcció va ser de 76.770.000 d'euros i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) la va finançar amb dues subvencions que van ascendir a 129.210.000 d'euros.


Per això, apunta que "mentre no es van modificar els convenis de finançament, cosa que a l'abril de 2016 no s'havia fet, el projecte estava sobrefinançat".


Ha remarcat que el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i l'ARC van pactar que aquest últim organisme subvencionaria l'obra, però el Consorci "no va modificar els plecs, no va paralitzar l'expedient de contractació i va continuar valorant aquest criteri de valoració de les ofertes, pel que va infringir els principis de publicitat i concurrència ", amb un contracte que va passar de concessió a un de mixt de projecte, obra i gestió de serveis públics.


UNA CAPACITAT DE TRACTAMENT DE RESIDUS sobredimensionada


En aquest sentit, ha indicat que la modificació no va ser correcta, perquè tant la redacció del projecte com l'execució de l'obra i la posterior gestió "van ser contractats a risc i ventura del concessionari", a més l'empresa adjudicatària va redactar el projecte i va aportar els terrenys de la seva titularitat i l'increment del cost de la planta --de 15.690.000 d'euros--, els havia d'assumir el contractista i no el Consorci com finalment va succeir.


Així mateix ha apuntat que l'estudi previ a la construcció de la planta es va preveure "una capacitat de tractament de residus sobredimensionada, respecte de les tones reals de l'exercici 2013 del 66,2%".


Ha afegit que l'estudi de viabilitat i avantprojecte constructiu es va fer sense conèixer quina seria la ubicació del tractament de residus, el que va impedir que les anàlisis fossin complets des del plantejament territorial i urbanístic, així com "de factors socials, tècnics, econòmics, mediambientals i administratius ".


CINC RECOMANACIONS


La Sindicatura per "corregir les incidències observades" ha formulat cinc recomanacions, entre les que suggereix que els estudis que es facin d'una instal·lació pública com el CTR-Vallès es facin de forma adequada per evitar que hi hagi sobredimensionaments de la capacitat productiva i ha assenyalat que l'administració hauria de posar les mesures necessàries per evitar desviacions significatives del cost final de l'obra.


D'altra banda, ha precisat que caldria que el CCVOC i els consorcis disposessin dels corresponents inventaris de béns i drets degudament actualitzats i que aquests incloguessin informació detallada de les adscripcions i cessions d'ús.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH