dilluns, 13 de juliol de 2020

El Congrés encara paga 'l'atur' a 23 diputats cessats al desembre i ara ve una nova remesa

|

Congrés diputats


El Congrés dels Diputats segueix pagant una indemnització de 2.813 euros al mes a 23 diputats de la legislatura que va concloure amb les eleccions del passat 20 de desembre.


Per si 64.699 euros al mes fossin pocs, la cambra baixa es prepara ara per començar a abonar en les pròximes setmanes la que correspon als parlamentaris que van deixar de ser-ho com a conseqüència de les generals del 26 de juny.


En els últims set mesos ha hagut tres remeses de diputats que han hagut de deixar el Congrés:


1. Els que no van aconseguir renovar els seus escons al desembre.


2. Els que sí que van aconseguir acta, però la van perdre al maig amb la dissolució de les Corts.


3. Els que han estat diputats fins dilluns passat per haver format part de la Diputació Permanent, però ja no tenen lloc en la Carrera de San Jerónimo.


Els que cessen definitivament (ja fos al desembre o ara) tenen dret a la denominada indemnització per cessament si han tingut escó durant un mínim de dos anys.


203 INDEMNITZACIONS


Aquesta mena de 'atur' no es pot compatibilitzar amb cap altra retribució, sou, salari, pensió, dieta, indemnització o percepció de qualsevol naturalesa, sigui de caràcter públic o privat.


I, per la seva banda, els que van deixar de ser-ho al maig quan es van dissoldre les Corts i no es van integrar en la Diputació Permanent, van poder sol·licitar la coneguda com a indemnització de transició i cobrar l'equivalent a dos mesos del seu sou. Així ho van fer 203 diputats de llavors, que van rebre el corresponent pagament únic.


El Congrés va haver de compatibilitzar el pagament de les indemnitzacions per cessament de desembre amb les de transició de maig, i ara haurà de pagar en paral·lel als cessats a la fi de 2015 i als que ho han estat ara en arrencar la nova legislatura, sempre quan tinguin un mínim de dos anys de trajectòria parlamentària, el que exclou els que es van estrenar al gener.


INCOMPATIBLE AMB UN ALTRE SOU


Atès que aquestes indemnitzacions per cessament no es poden percebre si es cobra una altra retribució pública o privada, a lguns dels exdiputats que la van demanar al desembre van deixar de percebre-en trobar feina, com va ser el cas d'exministres com la popular Ana Mato o els socialistes Jesús Caldera i Trinidad Jiménez.


Chamosa

Durant 15 mesos més, fins a la tardor de 2017, la podrà cobrar l'exdiputada del PSC Isabel López i Chamosa, que té dret a una vintena de mensualitats (56.277,4 euros en total), mentre que el socialista Julio Villarrubia, podrà fer-ho durant 13 mesos més, fins a arribar als 19 cobraments als quals té dret (53.463,53 euros).


Centella

El secretari general del PCE, J vaig gosar Luis Centella, qui va exercir com a portaveu parlamentari d'IU fins a desembre, també figura entre els beneficiaris d'aquesta indemnització, que podrà percebre altres onze mesos (fins a la primavera de 2017) i que, de completar aquest període, sumarà 33.766,44 euros.


En total, si tots els que encara la cobren reben totes la mensualitats i no es veuen obligats a renunciar-hi per trobar una feina, la Cambra encara haurà d'abonar més de mig milió d'euros per aquestes indemnitzacions.


ALTRES PENSIONS PARLAMENTÀRIES


Pau castellà

A més, encara hi ha 104 exdiputats i exsenadors d'abans de 2008 que segueixen cobrant les pensions que es van suprimir fa uns anys per als nous parlamentaris però que es mantenen per als que ho feien fins a aquest moment.


Les Corts estan abonant cada mes 106.700 euros per aquest concepte, el que suposa una mitjana d'uns 1.000 euros per beneficiari. Els que perceben una mensualitat major són el exsocialista i posterior fundador d'IU Pablo Castellà que rep 2.995 euros i l'exdiputada d'IU Cristina Almeida després de Nova Esquerra, amb 2.695 euros.


Almeida

També hi ha 53 veterans exparlamentaris que perceben un complement de pensió que els paguen les Cambres perquè puguin arribar a la pensió màxima i que, per tant, varia en cada cas. Fa dues legislatures la Cambra va eliminar aquesta ajuda, però els que venien rebent fins llavors ho han seguit fent.


El total que es paga al mes per aquests complements és de 48.600 euros, una mitjana de poc més de 900 euros mensuals.


En el règim de protecció social de les Corts s'inclou, també, una ajuda per a cònjuges o fills de diputats i senadors morts que actualment perceben 63 beneficiàries. Aquesta pensió, pensada per a persones en situació econòmica complicada, s'ha de sol·licitar expressament i, si es concedeix , es revisa de forma anual. Actualment suposa un cost de 61.800 euros al mes, el que suposa una mitjana de 980 euros per cas.


PATXI LÓPEZ RENÚNCIA A LA PENSIÓ DE EXPRESIDENT DEL CONGRÉS


Patxi lopez

L'expresident del Congrés Patxi López ha decidit renunciar a la pensió indemnitzatòria de 77.000 euros a la qual tenia dret per haver exercit com a tercera autoritat de l'Estat durant set mesos.


Per haver cobrat aquesta pensió, el polític socialista hauria d'haver lliurat la seva acta de parlamentari, però prefereix seguir al seu escó.


El exlehandakari percebia mensualment com a tercera autoritat de l'Estat uns 13.750 euros incloent l'assignació econòmica com a diputat més el complement com a membre de la Mesa del Congrés, l'ajuda per ser parlamentari de fora de Madrid i els diners per a despeses de representació i de lliure disposició.


Tot això multiplicat per catorze pagues. En total, una retribució anual superior als 192.000 euros, la més alta dels alts càrrecs de l'Administració General de l'Estat.


SIGA O NO, COTXE I ESCOLTA QUATRE ANYS


Independentment de la seva renúncia a la pensió, López podrà utilitzar durant quatre anys el cotxe oficial i l'escorta a la qual té dret els expresidents del Congrés per motius de seguretat, els mateixos que l'han portat a utilitzar durant l'exercici del seu càrrec la residència reservada per als que tenen aquesta responsabilitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH