dilluns, 25 de gener de 2021

Ferran Adrià i la pedagogia d'elBulli

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Tothom sap que Ferran Adrià és un dels més reconeguts xefs del món, però pocs serien capaços d'associar el seu nom amb el sector educatiu. Doncs bé, Adrià també té alguna cosa a ensenyar als docents i als centres escolars i en conseqüència s'ha embarcat en la iniciativa Escoles Creatives, que té per objecte aplicar la metodologia del mític restaurant El Bulli a l'àmbit educatiu per a, a través de la creativitat i la innovació, transformar la forma en què s'ensenya i s'aprèn.


El projecte té el seu origen en l'exposició que va dur a terme l'Espai Fundació Telefónica de Madrid en 2015 Ferran Adrià: Auditant el procés creatiu al voltant del procés innovador que va aplicar el cuiner per assolir l'èxit internacional amb seu restaurant. Com a activitat paral·lela a la mostra va tenir lloc el cicle de tallers Mans a l'obra que van plantejar portar la metodologia d'innovació i creativitat d'elBulli als centres educatius i en què van participar quatre escoles madrilenyes. Davant l'èxit obtingut amb aquesta primera experiència, Fundació Telefónica va decidir llançar una acció específica en aquest camp, amb la intenció d'arribar al màxim nombre de centres, docents i alumnes possible. Tindrà una línia de treball presencial en un centre educatiu de cadascuna de les comunitats autònomes i una altra en xarxa oberta a tots els centres i docents que estiguin interessats a aplicar els ensenyaments d'Adrià.


Els principis en què es basa Escoles Creatives parteixen de la premissa que no serà Ferran Adrià el que renovi la pedagogia, sinó un grup de docents innovadors que intentarà aplicar els mètodes d'èxit que aquest va desenvolupar a la cuina, però aquesta vegada a l'aula.


"No hi ha innovació si no hi ha coneixement, el primer és comprendre", afirma el restaurador català, ja que aquesta va ser la pedra angular del seu mètode a elBulli: l'aprenentatge s'ha de basar en la reflexió, l'anàlisi i el raonament. Cal qüestionar-ho tot, preguntar-se el perquè de les coses, buscar noves explicacions a vells enunciats ... Li tornem a cedir la paraula: "si entenc el que faig ho puc ordenar i si ho ordene puc crear".


D'aquesta manera, aquest projecte pretén replantejar tot en l'àmbit educatiu, incloent el paper de l'alumne com a subjecte passiu receptor d'informació. Es tracta que aquests aprenguin a aprendre, a construir el seu coneixement amb l'ajuda del professor, que es converteix en un guia de l'aprenentatge. Es busca desenvolupar nous mètodes pedagògics en línia amb les necessitats del segle XXI per crear ciutadans i professionals que puguin viure en la societat del coneixement aprofitant tots els seus avantatges. I tot això "repensant" l'educació tal com Ferran Adrià va repensar l'activitat d'elBulli i l'art culinari en general.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH