El Síndic lamenta que la Generalitat hagi fet una escassa difusió de la llei de transparència

|


Sndic juny

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó.


El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha lamentat aquest dilluns l'escassa difusió de la llei de transparència que han fet les administracions catalanes. Segons ell, això s'ha traduït en un reduït nombre de peticions d'informació per part dels ciutadans en el primer any de vigor.


Ho ha fet en roda de premsa al Parlament a la llum del primer informe d'avaluació del compliment de la llei de transparència, que Ribó ha lliurat aquest mateix dilluns a la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell.


Des que va entrar en vigor la llei al juliol de 2015 fins a gener de 2016 s'han registrat un total de 3.785 peticions de sol·licitud, de les que 37 han acabat en la Comissió de Resolució perquè l'administració no els havia donat resposta.


Segons el Síndic, les escasses peticions es deuen majoritàriament a la falta d'informació ciutadana però també cal tenir en compte el fre que suposa que els ciutadans hagin de identificar-se per demanar informació.


La majoria de casos s'han resolt positivament --de manera total o parcial--, encara Ribó creu que s'hauria d'haver fet d'una manera més àgil, per la qual cosa recomana reduir de 30 a 10 els dies de què disposa l'administració per lliurar la informació requerida.


El defensor del poble català considera que les institucions catalanes s'han "precipitat" amb aquesta llei perquè requereix d'una major vocació legislativa i és molt complexa i extensa, tot i que celebra que s'estigui treballant per millorar aquests aspectes.


Ribó ha admès que aquest primer informe de seguiment de la llei de transparència és molt incipient però ha avisat que en successives anàlisis entrarà "més a fons".


L'estudi s'ha fet amb la col·laboració de la Fundació Carles Pi i Sunyer i ha analitzat 2.438 ens, 132 d'ells de la Generalitat, 1.605 de l'administració local, 416 de l'àmbit de la cooperació, sis institucions estatutàries, sis universitats públiques, 34 col·legis professionals, 26 partits polítics i fundacions i associacions vinculades, nou organitzacions sindicals i 204 d'altres tipus.


Les conclusions han portat el Síndic a recomanar especialment una major difusió del contingut de la llei, una millor organització i format de les dades i una agilització en la creació del registre de grups d'interès que exigeix la normativa.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH