dissabte, 16 de gener de 2021

La Cambra de Comerç de Barcelona creu que Catalunya creixerà el 2017 menys del que s'esperava pel Brexit

|


CCB


La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat a l'alça la previsió de creixement del PIB català per a aquest any, del 2,9% al 3,1%, però ha rebaixat les previsions de 2017 en dues dècimes, fins al 2,4%. Els motius: els efectes de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.


El president de la Cambra, Miquel Valls, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que es preveu que l'any que "els riscos augmenten", el que ha obligat a revisar a la baixa les previsions de creixement de l'economia catalana, tot i que ha remarcat que un augment del 2,4% segueix sent superior a la mitjana dels últims 20 anys i també a la mitjana de creixement previst per a la zona euro.


Així mateix, ha assenyalat que entre aquest any i el proper es preveu un augment de l'ocupació en 182.000 llocs de treball a Catalunya, i ha remarcat que la conjuntura econòmica "encara és molt favorable per a empreses i famílies, tot i que els riscos van en augment".


Ha explicat que la revisió a l'alça per al conjunt d'aquest any es deu a la recuperació de la demanda interna, beneficiada pel baix preu del petroli, les polítiques expansives del Banc Central Europeu (BCE) i la rebaixa fiscal de l'IRPF, i ha assegurat que ha compensat la inestabilitat dels mercats internacionals i la falta de Govern a Espanya.


La Cambra preveu que la majoria de components de la demanda interna registrin creixements una mica inferiors durant el segon semestre, tot i que seguiran sent "xifres molt positives" i, pel que fa al mercat exterior, s'estima una clara reducció del ritme de creixement de les importacions i una estabilització de les exportacions.


Per sectors, ha destacat que la indústria s'ha estabilitzat i que els serveis continuen sent el sector més dinàmic, a causa del turisme i el comerç, mentre que la construcció s'ha debilitat principalment pel descens de les licitacions d'obra pública, el que Valls ha atribuït al fet de tenir un Govern en funcions.


BREXIT


Valls ha assegurat que el Brexit tindrà un efecte negatiu en l'economia europea, sobretot en 2017, el que a Catalunya es pot traduir en una disminució de les exportacions i de l'arribada de turistes britànics, tot i que ha destacat que les conseqüències negatives seran més notables en el conjunt d'Espanya.


El director del Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha constatat que Catalunya manté un superàvit comercial amb el Regne Unit sobretot en tres sectors: l'automòbil, la indústria agroalimentària i la indústria química, i ha destacat que el 38% de les exportacions de Catalunya al Regne Unit corresponen al sector de l'automoció, pel que pot ser el més afectat pel Brexit a curt termini.


A més de les exportacions, el Brexit pot tenir efectes negatius en les inversions i en el turisme, ja que entre 2012 i 2015 els visitants britànics que han arribat a Catalunya han augmentat en un 46%, sent el mercat amb més creixement després de França, tot i que el pes del total de turistes estrangers és del 10%, mentre que en el conjunt d'Espanya suposa el 23,2%, de manera que l'impacte pot ser molt superior.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH