dissabte, 15 de maig de 2021
CONSELLS PER A L'ESTIU 2016

Les picades d'insectes i els accidents en nens, dos motius freqüents d'urgències a l'estiu

|

G9A2899

Jordi Sapena, cap del Servei de Pediatria i Neonatologia de Centre Mèdic Teknon.Centre Mèdic Teknon aconsella estrènyer la vigilància contra les picades d'insectes i els accidents en nens durant l'estiu, ja que aquests són dos dels motius més comuns de les visites a les urgències pediàtriques aquests mesos.


Aquesta època de l'any comporta canvis en les seves rutines i en el tipus d'activitats, ja que solen ser diferents a les de la resta de l'any. Augmenten les activitats a l'aire lliure, es produeixen desplaçaments llargs i en mitjans de transport no tan habituals per a la majoria de nens, com els viatges en avió o vaixell, a més del cotxe, i aquests es desenvolupen en entorns menys habituals.


Per aquesta raó, "és bo refrescar una sèrie de consells, coneguts ja per la majoria dels pares i que ens poden ajudar a que aquests dies estiguin lliures de contratemps i sorpreses desagradables", assenyala Jordi Sapena, cap del Servei de Pediatria i Neonatologia de Centre Mèdic Teknon.


El Servei de Pediatria i Neonatologia d'aquest centre ha emès un ampli nombre de consells que abasten les nombroses situacions en què pot trobar-se un nen durant l'època estival, però recorda que els pares han de tenir especial cura d'evitar les picades, així com els accidents infantils.


Les picades s'han de prevenir perquè les ferides obertes són una font d'entrada de bacteris en l'organisme i provocar infeccions locals de la ferida; infeccions a distància, podent arribar fins als ossos, el que es coneix com osteomielitis, informa el Dr. Sapena.


Les picades d'insecte per les quals els pares han de consultar en els serveis d'urgències són aquelles que provoquen una reacció molt intensa i que poden acabar requerint fàrmacs, tipus antihistamínics i corticoides.


Les Urgències Pediàtriques de Centre Mèdic Teknon compten amb una dilatada i acreditada experiència en l'atenció a tot tipus de consultes per picades de mosquits o altres insectes o lesions provocades per altres animals marins, com les aranyes de mar, els eriçons de mar o les meduses.


PICADES PER ANIMALS MARINS I INSECTES


Eriçó mar picada En el cas dels eriçons de mar, es recomana netejar i desinfectar la zona afectada, extreure el màxim de pues possible, manualment o amb unes pinces fines i en condicions asèptiques a fi d'evitar infeccions. A més, les cremes que contenen trementina poden ajudar a expulsar les pues que no hagin pogut ser extretes manualment.


El contacte amb les meduses produeix una lesió molt dolorosa, similar a una cremada, les lesions poden reactivar-se durant setmanes, i el seu dolor persistir molts dies.


medusa picada

Les samarretes, els vestits de bany llargs i fins i tot les cremes

solars resistents a l'aigua poden actuar com a protectors davant d'aquests animals, però quan les lesions són inevitables és crucial sortir immediatament de l'aigua, no fregar la zona amb tovalloles ni amb la mà, rentar-la amb aigua salada i mai amb aigua dolça, ja que aquesta activa les toxines de la medusa.


A més, és imprescindible extreure les restes de la medusa que hagin pogut quedar adherits a la pell; aplicar gel sobre la part afectada o també una petita quantitat d'amoníac en compreses, com analgèsic, encara que el seu efecte és transitori i, en dies posteriors, pot ser necessari aplicar una crema amb corticoides, consultar amb el metge a aquest efecte.


Les aranyes de mar són habituals a les platges de sorra fina, on acostumen a estar enterrades prop de la riba; al trepitjar-les, piquen. La seva picada també és dolorosa i injecten una substància neurotòxica que pot provocar dolor i estendre a tota l'extremitat.


En aquest cas, no cal aplicar gel, perquè pot activar la toxina inoculada. Per calmar el dolor, poden administrar-se compreses amb amoníac, però atès que el seu verí és termolàbil, introduir l'extremitat en aigua molt calenta durant 30 o 60 minuts és el millor remei per al dolor i la inflamació. Ocasionalment requereix aplicar antihistamínics o corticoides.


MOSQUIT Al marge d'aquestes doloroses picades d'animals marins, la major part de picades que pateixen els nens a l'estiu són degudes als insectes. Per eludir-, és convenients aplicar un repel·lent d'insectes d'ús infantil, en les excursions de muntanya, en zones amb moltes flors, a la nit i el capvespre en zones amb mosquits i, sobretot, als nens que reaccionen molt a les picades d'insectes o que són al·lèrgics.


També es pot recórrer a altres mesures preventives com l'ús d'insecticides homologats en difusor que no representa perill per als nens. És important vigilar les picades en les següents hores, per detectar signes d'infecció i si es produeixen reaccions intenses, recórrer a una valoració mèdica.


CAIGUDES I OFEGAMENTS FATALS


Els accidents traumatològics són l'altre gran i temut risc infantil de l'estiu. Sobre això, el Dr. Sapena és contundent: "La majoria són evitables. Els nens han d'estar vigilats en tot moment pels adults. Els adults són responsables del nen, no aquest de les seves accions, però és comú diferir o traslladar la responsabilitat per la seguretat al nen ".


Aquest pediatre posa com a exemple els casos en què s'acusa el nen de no haver-se posat el casc quan surt a circular amb vehicles rodants com les bicicletes, els patinets o els patins. En tots aquests casos, sense excepció, és imprescindible que portin casc com a mesura de seguretat.


PISCINA NIOS

A l'entorn de les piscines, gairebé sempre privades, és on ocorren la majoria d'accidents fatals en nens durant l'estiu. A les piscines, l'adult ha d'extremar la vigilància al grau màxim, ja n'hi ha prou que un nen estigui 30 segons sota l'aigua o que faci dues aspiracions d'aigua (el que passa en 30 segons), perquè no se li pogués recuperar, adverteix el Dr. Sapena.


Així mateix, un altre risc típic de les piscines són les caigudes que pateixen els nens a l'córrer per les vores, abans de capbussar-se en l'aigua, un costum perillosa que l'adult ha de prohibir-los i que constitueix només una de les diverses advertències que ha emès aquest estiu el Servei de Pediatria i Neonatologia de Centre Mèdic Teknon.


Els consells de prevenció d'accidents en general i, en particular, en piscines, són una mostra dels Consells per a l'Estiu de 2016 llançats per aquest hospital, per gaudir d'un estiu segur i tranquil amb els menors de la família.11 CONSELLS PER PREVENIR ACCIDENTS


- Durant les vacances es realitzen més activitats a l'aire lliure, la qual cosa augmenta el risc d'accidents. Com a adults s'hauria de valorar el risc de cada activitat en què participi el nen, ja que la percepció del perill per part d'ells poques vegades s'ajusta a la realitat.


- És important transmetre als nens les normes bàsiques de seguretat sobre l'activitat concreta que van a realitzar, així com, les generals sobre el trànsit, el foc, l'electricitat, etc.


- En les festes en les que s'utilitzin petards, supervisar sempre el seu ús i assegurar que siguin els adequats per a l'edat del nen, a fi d'evitar cremades, lesions acústiques, lesions oculars o fins i tot amputacions. Mai utilitzar-los prop de productes inflamables o zones boscoses. És aconsellable utilitzar guants de cuir com els utilitzats en jardineria.


- Vigilar els infants en l'entorn de les barbacoes.


- En aquesta època de l'any és encara més important estar atent a no manipular cap aparell elèctric, endoll o cable amb la pell mullada o els peus descalços.


- Portar sempre material per a primeres cures (*) i comprovar que els nens estiguin correctament vacunats i portar amb si el corresponent carnet que l'acrediti.


- Utilitzar sempre casc quan es vagi en bicicleta, patins, patinet o monopatí. En el cas de patins o monopatí no descuidar la protecció de colzes, genolls i palmells de les mans.


- Vigilar que no hi hagi cadires o altres objectes sobre els quals puguin pujar els nens, a prop de les finestres i dels balcons.


- Si el nen és petit, no deixar-ho de la mà en aglomeracions, fires o festes. Si són grans, no perdre el contacte visual amb ells i convenir prèviament un lloc de trobada si s'extravien.


- És convenient que els nens més memoritzin el número del telèfon mòbil dels seus pares.


- No beure mai aigua no embotellada si no se sap la seva procedència o potabilitat.9 CONSELLS PER A EVITAR DISGUSTOS A LA PISCINA


- És convenient que els nens sàpiguen nedar, encara que aquest fet no eximeix de la responsabilitat d'una vigilància adequada per part dels adults.


- Si el nen no sap nedar, utilitzar sempre sistemes de flotació adequats a la seva edat i comprovar que aquests no es puguin descordar o desinflar accidentalment.


- No deixar mai de controlar els nens ni un sol moment si s'estan banyant o estan en els voltants de la piscina.


- Recordar que els nens molt petits poden patir un ofegament fins i tot amb pocs centímetres d'aigua.


- Evitar que es tirin de cap sense comprovar abans la profunditat de la zona en què ho fan.


- Evitar que corrin o juguin a empènyer-se en la vora de la piscina.


- Controlar l'accés dels nens a les piscines privades i comunitàries.


- Comprovar que la cloració de les piscines privades o comunitàries sigui l'adequada. L'excés de clor pot produir irritacions a la pell i els ulls i si el nivell és més baix de l'adequat poden créixer gèrmens en l'aigua i ser una font d'infeccions.


- A les piscines públiques utilitzar sempre calçat plàstic a les dutxes i els lavabos a fi d'evitar infeccions.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH