dissabte, 5 de desembre de 2020

Salut intenta maquillar les dramàtiques llistes d'espera a Catalunya, que segueixen en augment

|

Comin llistes espera


Un total de 161.730 persones es troben en llista d'espera per ser operades a Catalunya, fet que suposa un augment del 3,1% respecte a les xifres a 31 de desembre de 2015, malgrat un augment de l'activitat quirúrgica, i degut a part a un augment de les proves diagnòstiques i primeres consultes externes.


Ho ha anunciat aquest dijous el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, i el subdirector, Josep Maria Argimon, en roda de premsa aquest dijous per presentar el balanç del primer semestre del 2016. El Conseller de Salut, Toni Comin, ni estava ni se l'esperava.


D'aquest balanç han destacat una millora dels temps d'espera per a operacions, consultes externes i proves diagnòstiques. Uns resultats maquillats que intenten obviar el que fa un mes reclamava la Marea Blanca, que denunciava les "dramàtiques" llistes d'espera als hospitals públics catalans.


S'ESCUDEN EN LA FALTA DE PRESSUPOSTOS


En aquests primers sis mesos de l'any, han crescut un 3,8% les intervencions quirúrgiques practicades a pacients, mentre que el nombre de proves diagnòstiques ha augmentat un 24% i les primeres visites a consultes externes ho han fet en un 18,8% .


Elvira ha destacat que sense pressupostos ha estat impossible dur a terme el pla de xoc que s'havia marcat l'objectiu de reduir a la meitat el temps d'espera, sense augmentar les persones en llista, si bé ha destacat que els hospitals han fet un " esforç notable "per millorar la gestió dels temps d'espera.


Un notable esforç que fa referència al sobreesforç al qual estan sotmesos els professionals sanitaris, que tiren endavant el seu treball malgrat les retallades i dels incapaços que gestionen la sanitat pública catalana.


De fet, a principis de juliol, el Consell de l'Collegi de Metges de Catalunya (CCMC) va enviar al conseller de Salut, Toni Comín, un document amb un seguit de reflexions i propostes per contribuir i col·laborar per "reduir les llistes d'espera" de la sanitat pública catalana.


Propostes que han estat desoïdes tot i que aquestes compten amb el fet de la manca de finançament.


185.000 INTERVENCIONS


En les operacions per cataractes, pròtesis de genoll i de maluc, la reducció de pacients que superen el període de garantia també ha caigut un 45,3%, ha dit Elvira, que ha subratllat que durant aquest semestre s'han dut a terme 185.000 operacions quirúrgiques, un 3,8% més en un "esforç per augmentar l'activitat".


El sotsdirector del CatSalut ha incidit en l'augment en un 16,3% de les intervencions per neoplàsies causa de l'aparició de 1.600 nous casos de càncer, un àmbit en el qual gairebé el 100% de pacients s'han intervingut en menys de 45 dies .


De les 161.730 persones que esperen una operació a Catalunya, un total de 127.119 (78,6%) esperen una operació amb termini de referència i el 11,5% (14.590) superen els 365 dies estipulats.


3.076 PACIENTS SUPEREN TERMINI DE GARANTIA


D'altra banda, 34.611 pacients (11,5%) del total esperen operació amb termini de garantia, i el 8,9% superen el termini (3.076), segons apunten les dades aportades per Elvira que difereixen dels presentats amb dades de final d'any per problemes tecnològics i canvis de circuit de l'Hospital d'Igualada, al Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) i l'Hospital del Mar.


La diferència de xifres s'ha fet notar especialment en el nombre de pacients que esperaven una prova diagnòstica a 31 de desembre de 2015, quan Salut va mentir en parlar de 117.235 pacients en llista d'espera per a una prova, i aquest dijous han dit que la xifra era realment de 145.503 persones.


28.000 PACIENTS MÉS


Per molt que hagin volgut manipular les xifres, la veritat 28.268 pacients és que més estan esperant una prova diagnòstica a final de l'any passat, cosa que Elvira ha atribuït als tres hospitals esmentats ia un canvi gradual dels criteris i registre d'introducció a les llistes d'espera en el conjunt de centres.


A juny d'aquest any, un total de 138.606 pacients estan esperant una prova, el que seria un 4,7% menys que al desembre de l'any passat, ha remarcat el director del CatSalut, que ha assenyalat que el 78% de pacients en llista per a una prova estan en període de referència.


TEMPS D'ESPERA PER PROVES


Així, el temps mitjà d'espera per a una prova colonoscòpia i per a un electromiograma és de 87 dies; per a una ecografia ginecològica, de 84 dies; per a la prova de la son, de 77; per a una ecocardiografia, de 75, i per mamografia, de 69.


La xifra de derivacions per intervencions a altres hospitals ha estat de 7.820 durant els primers mesos de l'any, segons el document de baixes per trasllat notificades al Registre de llistes d'espera.


Tant Elvira com Argimon han destacat que a partir d'aquest divendres es publicaran 'on line' les dades d'espera per consultes externes centre per centre en un exercici d'accessibilitat.


Es tracta d'una mesura inclosa en el Pla integral de millora de les llistes d'espera que vol fer passos en la transparència, l'empoderament de primària, un augment de la proactivitat del sistema de salut i un increment de l'activitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH