dissabte, 14 de desembre de 2019

El Govern central vol passar a la via penal pel procés secessionista català

|

Rajoy vs Puigdemont gener


El Govern ha advertit al Tribunal Constitucional que la decisió del Parlament i del Govern de Catalunya d'incomplir les seves resolucions en permetre la votació i aprovació de l'inici de la "desconnexió" amb l'Estat no pot saldar-, en aquest cas, "amb una simple declaració de nul·litat "del text.


"En aquesta ocasió, les mesures a adoptar no poden limitar-se a una mera declaració de nul·litat de la resolució impugnada", diu l'Advocacia de l'Estat en el seu incident d'execució registrat aquest divendres davant del TC .


L'Executiu considera "necessari" per salvaguardar l'autoritat del tribunal i l'Estat de Dret, que s'adverteixi formal i personalment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els membres del seu Govern ia la presidenta del Parlament, la Mesa i el seu secretari que si incompleixen el que disposa pel TC poden enfrontar-se a l'obertura un procés penal.


Desacatament I MANIFEST imcompliment


L'escrit de l'Advocacia qualifica la resolució com "un acte de frontal desacatament i manifest incompliment" a la Constitució i avisa que tant el Parlament català com la Generalitat constitueixen "instàncies trucades a posar en marxa el procés secessionista".


Els serveis jurídics de l'Estat es fan ressò de l'article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) que, fruit d'una reforma aprovada l'octubre del passat any, estableixen els mecanismes que permeten al Tribunal vetllar pel compliment de les seves decisions.


Recorden en diverses ocasions que el Parlament i el Govern de Catalunya han incomplert amb la seva iniciativa la sentència del tribunal de garanties que va declarar, al setembre de 2015, inconstitucional l'inici del procés de secessió.


Tot i això --recorda el escrit- la Cambra catalana va decidir crear la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. Aquesta iniciativa va desencadenar un primer incident d'execució del Govern que va desembocar, la passada setmana, en una primera advertència del TC als "poders" catalans implicats del seu deure d'impedir qualsevol iniciativa d'impuls al procés separatista.


"CLAR I groller" DESCONEIXEMENT DELS AVISOS DEL TC


"Malgrat aquestes clares advertències i en incompliment frontal a la sentència el Parlament de Catalunya en sessió plenària de 27 de juliol de 2016 ha inclòs en l'ordre del dia i posteriorment ha aprovat les conclusions de la Comissió", indica l'Advocacia que qualifica la iniciativa com el reflex d ' "un clar i groller desconeixement dels avisos donats pel TC.


L'Executiu incideix en l'actitud de la presidenta Carme Forcadell que "al·legant que el Parlament era sobirà" va permetre la votació, un acte parlamentari que significa "una manifestació acabada de la voluntat de la Cambra d'obertura d'un procés polític secessionista".


Segons l'opinió del Govern, el suport a les conclusions de la Comissió no constitueix una mera declaració política ja que preveu un conjunt d'accions concretes capaces de produir efectes jurídics.


L'objectiu, la creació d'un Fòrum Social Constituent, recolzat tant pel Parlament com per la Generalitat, després del qual es durà a terme "una desconnexió amb l'Estat espanyol i la creació d'una Assemblea Constituent que elaborarà una constitució de Catalunya com a Estat independent ".


PLA CAL PER A LA SECESSIÓ


L'Advocacia assegura que els passos fets a Catalunya suposen la posada en marxa d'un pla precís per a la secessió que "pot ser activat en qualsevol moment" i en què, a més, "no s'espera a que decideixi el poble català" perquè es predetermina l'objectiu, és a dir, la independència.


Aquesta "pertorbació extremadament greu de l'ordre constitucional", portada a terme de forma unilateral, és en si mateixa "un manifest menyspreu" a la Constitució i la sobirania del poble espanyol.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH