Els sis grans bancs espanyols superen els tests d'estrès europeus

|

eba


Banco Santander, BBVA, Criteria Caixa Holding (matriu de CaixaBank), Banco Financiero y de Ahorros (matriu de Bankia), Banc Popular i Banc Sabadell gaudeixen d'un nivell de capital suficient per afrontar escenaris adversos, encara que menys probables, i superar diferents 'xocs 'del mercat fins a 2018, segons han revelat els test d'estrès realitzats per l'Autoritat Bancària Europea (EBA per les sigles en anglès).


Encara que oficialment l'EBA no ha fixat un nivell mínim de capital per aprovar els test d'estrès, fonts financeres han explicat que es pren com a referència una indicació mínima del 5,5% del nivell de capital de màxima qualitat CET1 per a l'escenari advers. Precisament aquest llindar es va emprar en les proves de resistència realitzades a la fi de 2014.


Aquests exàmens a la banca mesuren les posicions de capital dels bancs en dos escenaris de cara als pròxims tres anys: base i advers. La metodologia de l'EBA no inclou les mesures executades amb posterioritat a desembre de 2015.


A l'escenari advers per 2018, Banco Santander obtindria un capital de màxima qualitat CET1 del 8,7%, BBVA de l'8,3%, el Grup CriteriaCaixa del 9%, BFA del 10,6%, Banc Sabadell del 8,2% i Banc Popular del 7%. Aquest nivell de l'entitat presidida per Ángel Ron no té en compte l'ampliació de capital de 2.505 milions d'euros realitzada al juny.


Quant al capital amb plena implantació de Basilea III, el que en l'argot financer es coneix com fully loaded, el Santander i BBVA obtindrien un capital del 8,2% en l'escenari advers en 2018, la matriu de Caixabank del 7,8 %, BFA-Bankia del 9,6%, Banc Sabadell del 8% i Banc Popular del 6,62%, sense comptar l'ampliació.


A aquestes proves s'han sotmès 51 bancs de l'eurozona, que representen el 70% del sector bancari, entre els quals es troben els sis majors bancs espanyols.


SUPERA REFERÈNCIES DE CAPITAL D'ALTRES TEST


El Banc d'Espanya ha posat en valor que els resultats dels sis grans bancs espanyols en els tests d'estrès de l'EBA mostren un grau de resistència "apreciable", superant amb "comoditat" els requeriments de capital utilitzats com a referència en proves de resistència anteriors.


En un comunicat, l'organisme liderat per Luis María Linde ha recordat que els nivells de capital que han llançat els tests d'estrès no incorporen cap mesura de recapitalització posterior a 31 desembre 2015.


En aquest sentit, ha citat el cas del Banc Popular, que va executar una ampliació de capital per import de 2.505 milions d'euros al juny.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH