dissabte, 17 de abril de 2021

Xavier Salla: «La realitat virtual estarà present a les xarxes socials»

|


XavierSalla

Xavier Salla


CatalunyaPress.- Un no pot viure fora d'Internet. Conèixer les eines digitals i, sobretot, manejar amb soltesa els secrets de la comunicació digital és conditio sine quan non de pràcticament totes les empreses contemporànies. Xavier Salla és el director del Màster en Comunicació Digital i Noves Tecnologies de la Universitat Abat Oliba CEU, en marxa des del 2011. Malgrat el canviant de l'entorn d'Internet, Salla no dubta ni un segon de les múltiples oportunitats que el mateix ofereix. Ho explica a CatalunyaPress.Quina és la importància, avui dia, de la comunicació digital?

Vivim en un mercat cada vegada més competitiu i, per tant, hem de millorar en competències, habilitats i coneixements contínuament. En aquesta societat és valor de tant com sap, així que la necessitat d'estar permanentment reciclat i orientat a gestionar un coneixement que puguis incorporar a la teva persona ha de ser inherent a qualsevol individu que vulgui obrir-se pas. En aquest sentit, la comunicació digital adquireix tota la seva dimensió. Gràcies a les eines digitals ia les possibilitats que ofereix en l'entorn comunicacional un pot trobar múltiples sortides professionals segons les seves inquietuds i interessos. Si t'agraden els videojocs, Barcelona s'està convertint en un pol central de producció en aquest tipus d'elements. En l'àmbit de la realitat virtual, s'estan generant molts llocs de treball perquè tot està per fer. Així, creiem que a través del Màster de Comunicació Digital i Noves Tecnologies de la Universitat Abat Oliba CEU abordem tots aquests coneixements perquè les persones puguin sortir més empoderades.


Quines són les principals claus de la comunicació digital?

La immediatesa, la possibilitat d'arribar a públics d'àmbit global, amb diferents perfils, i l'abast de qualsevol. Ara, a diferència de fa uns anys, amb pocs recursos econòmics es poden crear eines comunicacionals. Es poden dissenyar coses extraordinàries per àmbits globals amb poca inversió. Potser aquesta última és la clau més destacada.


La comunicació digital va molt més enllà que la figura del community manager, ¿no és així?

Sense cap dubte. El community manager és un conductor de comunitats i està molt per sota de la construcció de la identitat digital i la gestió de la mateixa, on la comunicació digital adquireix tota la seva dimensió. Un altre error comú és interpretar de ser digital consisteix a agafar el teu negoci tradicional i fer una pàgina web com a reflex. Això no necessàriament implica estar en el mercat de la comunicació digital. Internet és un lloc de trobada planetari obert 24 hores al dia, 365 dies a l'any. La pregunta és: ¿vostè té dissenyat algun servei o producte per oferir-lo a qualsevol persona de tot el planeta? Normalment quan faig aquesta reflexió els públics es queden amb cara de sorpresa.


Quines són les principals matèries que aborda el seu màster?

Desgranem tots els referents de coneixement que es puguin vincular a una comunicació digital en sentit ampli. Anem des de la realitat virtual, passant per aspectes com la imatge de marca a com monetitzar el negoci és a dir, com obtenir rendiment econòmic--. El nostre màster és competitiu, la qual cosa implica que, un cop l'alumne ho acaba, pot fer una tesi doctoral. És un màster amable, de caràcter transversal i molt ampli, que permet la formació en els nous entorns digitals i la continuació dels estudis universitaris. Durant 9 mesos, es fa dimarts i dijous de 18.30 a 21.00 hores, és obligatòria l'assistència a un 80% i la veritat és que la gent surt extraordinàriament contenta i amb unes expectatives laborals millors que quan entra.


Quin és el perfil de l'alumne?

És molt variat. Des persones que vénen de la comunicació, del dret, del disseny ... Però també hi ha economistes i psicòlegs. Ara per ara, la comunicació està present en qualsevol tipus de relació humana. Per això s'adonen que els interessa progressar amb aquestes noves tecnologies. Aquest màster es compagina amb l'activitat professional, així que hi ha alumnes que recentment han acabat els estudis universitaris, però també persones en atur que volen qualificar i altres que ja estan treballant.


Quines són les sortides professionals que ofereix?

Les possibilitats que ofereix van des de la creació de la teva pròpia start-up en un mercat nou, a portar la part de comunicació digital de qualsevol tipus d'organització, a poder crear noves línies de negoci a empreses que ja existeixen. Per això creiem que el nostre màster ofereix grans possibilitats.


Avui en dia cap periodista pot fer oïdes sordes a la comunicació digital, malgrat que no sempre s'estudia a la universitat.

Exacte. A la universitat els professors segueixen un programa acadèmic aprovat en un moment determinat, rígid, poc flexible i molt resistent al pas dels anys, quan la comunicació digital es caracteritza per tot el contrari. D'altra banda, hi ha pocs professors qualificats en aquesta matèria, per això tothom fuig. A molts professors els canvis els posen nerviosos. Però és evident que la universitat s'ha d'adaptar a aquestes noves realitats.


Segons la seva opinió, quines són les principals característiques que ha de tenir un bon comunicador digital?

Saber a quin públic vol dirigir i amb quin missatge vol arribar-hi. A partir d'aquí, ha de triar les millors eines per obtenir-lo. Sense cap dubte, l'àmbit digital proporciona unes possibilitats extraordinàries per poder transmetre aquest efecte.


¿El fet que eines com Facebook i Twitter estiguin a l'abast de qualsevol persona fa que qualsevol ciutadà pugui convertir-se en periodista?

Si tu recorres a mitjans digitals tradicionals on hi ha tot el món hauràs d'arribar amb un missatge més adaptat a aquest públic tan heterogeni. En ell no podràs introduir un valor diferencial, sinó que probablement introdueixis més soroll del que ja hi ha. En canvi, si tu penses primer en unes microaudiencias, pots arribar amb un tipus de comunicació diferencial. Així obtindràs un públic selecte i seràs prescriptor de confiança d'una determinada opinió pública que et segueix i que et llegeix. És important ajudar el públic a construir la millor opinió que puguin tenir sobre tot allò que li sigui d'interès gràcies a la informació que tu li proporciones.


Cap a on es dirigeix la comunicació digital?

L'entorn és molt ràpidament canviant. Potser aquest és el punt més feble de la comunicació digital, encara que alhora és la seva fortalesa. Hi ha cert temor a utilitzar segons quins recursos perquè com són tan nous, un no té clar si li van a donar la tornada que desitja. Com que no està testejat, fa dubtar. Aquesta incertesa genera por i frena les inversions que ens farien créixer de manera extraordinària i que serien fonts de llocs de treball. Quan tot està obert i tot són possibilitats, el que se sol instal·lar és la incertesa.


Hi ha alguna xarxa social incipient en què vegis algun potencial?

Confio que hi haurà aviat una xarxa social -no et dono nom perquè no ho té encara- que serà molt potent i que consistirà en la realitat virtual. És a dir, l'usuari podrà posar-se unes ulleres i podrà traslladar-se a entorns absolutament diferents a aquells que puguis crear. Creiem que quan tinguem en marxa aquestes xarxes socials a què accedir amb realitat virtual hi haurà un autèntic canvi generacional, dimensional, de costum, perquè és una realitat totalment nova. Ja hi ha unes ulleres de realitat virtual, que es diuen Viu, que són increïbles. Ara per ara són l'últim.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH