dimecres, 2 de desembre de 2020

El TC suspèn la resolució de desconnexió del Parlament i obre la via penal contra Forcadell

|

Forcadell


El Constitucional ja s'ha pronunciat. Després d'una reunió d'urgència que ha durat una hora i mitja, i per unanimitat, ha decidit suspendre la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya que obria la via unilateral d'independència.


De la mateixa manera, ha iniciat els tràmits per a una possible i futura adopció d'altres mesures com les multes coercitives o la via penal, tal com va demanar el Govern de Mariano Rajoy.


Aquest és el tràmit previ a la possible adopció d'altres mesures que, tal com recull la llei, podrien arribar a la inhabilitació o la deducció de testimoni perquè s'obrís una via penal contra els dirigents independentistes.


El Govern en funcions va demanar divendres passat al Constitucional que obrís la via penal contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per desobeir les seves sentències i per ser "la persona clarament implicada i afectada" que lidera una institució que vulnera "de manera flagrant l'Estat de dret i l'ordre constitucional".


La majoria absoluta del bloc independentista -que integren Junts pel Sí i la CUP- va consumar el seu desafiament al Constitucional en aprovar les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.


Aquesta votació va suposar un aval de la Cambra per obrir la via unilateral d'independència, un pas més en la declaració del passat 9 de novembre.


MÉS ENDAVANT, LA NUL.LITAT


L'admissió de l'incident suposa a més traslladar a la fiscalia i al Parlament de Catalunya la petició de nul.litat feta per l'Advocacia de l'Estat el passat divendres. En aquest sentit, el Ple del TC dóna 20 dies de termini perquè les parts formulin les al.legacions que considerin convenients.


La suspensió de la vigència de la resolució de ruptura és conseqüència automàtica de la invocació per part del Govern, en el seu recurs, de l'article 16.2 de la Constitució, que estableix que la impugnació per l'Executiu produirà la suspensió de la disposició recorreguda durant almenys cinc mesos.


La decisió adoptada aquest 1 d'agost per unanimitat de tots els membres del tribunal serà notificada personalment a Forcadell, als altres membres de la mesa del Parlament i al secretari general de la cambra, així com al president Carles Puigdemont i la resta dels membres del Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya.


En aquest sentit, el TC adverteix a tots ells "del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer".


L'últim punt acordat després del Ple, que és la primera vegada que es dóna pel tribunal de garanties, és el requeriment a la presidenta de Forcadell i altres membres de la Taula de l'informe sobre el compliment de les resolucions d'aquest òrgan d'acord amb el que assenyala el recentment reformat article 92 de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC).


APLICACIÓ DE LA REFORMA


En aquest article, al punt número 4, es diu expressament que, en cas d'advertir que una resolució dictada pel TC pogués estar sent incomplida aquest òrgan ha de requerir als que correspongui que informin al respecte, que és la novetat que ha adoptat aquest dilluns el òrgan presidit per Francisco Pérez dels Cobos.


Rebut l'informe, "si el Tribunal aprecia l'incompliment total o parcial de la seva resolució" pot adoptar diverses mesures que van des de la imposició de multa coercitiva de 3.000 a 30.000 euros, acordar la suspensió en les seves funcions de les autoritats incomplidores, requerir la collaboració del Gobienro per fer complir les seves sentències o fins i tot "deduir l'oportú testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal que puga correspondre".


L'Executiu, que centra bona part de les responsabilitats en la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, ha emplaçat el tribunal a adoptar aquesta última, el que en la pràctica suposa que el tribunal remeti a la Fiscalia el conjunt d'actuacions desenvolupades per Forcadell per que, "si escau", es pugui procedir penalment contra ella.


D'altra banda, l'incident d'execució de sentència interposat per l'Advocacia de l'Estat també demanava al Tribunal Constitucional que citi a una sèrie de responsables públics catalans --entre ells el president de la Generalitat Carles Puigdemont-- que s'abstinguin de realitzar qualsevol actuació que pugui incomplir les seves sentències i avançar en la resolució de "desconnexió".


També sollicitava que s'imposés als responsables del Parlament la prohibició expressa de convocar els òrgans de la Cambra per debatre i votar cap iniciativa que "directament o indirectament" pretengui donar compliment a la resolució impugnada.


I a més que Puigdemont i els seus consellers no puguin tramitar propostes legislatives, dictar normes de rang reglamentari o dur a terme qualsevol iniciativa que pugui donar compliment a aquesta resolució, advertint-los de les responsabilitats en cas d'incomplir, incloses les penals.


L'escrit de l'Advocacia qualificava la resolució com "un acte de frontal desacatament i manifest incompliment" a la Constitució i avisa que tant el Parlament català com la Generalitat constitueixen "instàncies trucades a posar en marxa el procés secessionista".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH