Aragó pressiona Catalunya perquè torni tots els béns de Sixena

|

DDG 20160802160635 800El Govern d'Aragó va presentar aquest dilluns un escrit davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca per conèixer quines conseqüències legals tindria per a Catalunya incomplir la sentència d'aquest òrgan judicial que l'obliga a tornar els 97 béns del Monestir de Sijena, dels que li falten per lliurar 44, després dels 53 retornats la setmana passada. L'escrit ja ha estat admès a tràmit, segons ha informat la consellera d'Educació, Cultura i Esport d'Aragó, Mayte Pérez.


En declaracions als mitjans de comunicació, després d'informar als portaveus dels grups parlamentaris de les Corts autonòmiques sobre aquest procés, Pérez ha recordat que la titular del jutjat, Carmen Aznar, va emetre una providència el passat 29 de juliol, a última hora de matí, "en què deia que Catalunya havien de complir aquesta sentència i que, si no, s'havia d'atendre a possibles conseqüències legals".


Això ha portat als serveis jurídics del Govern d'Aragó a demanar aclariments aquest dilluns sobre "en quines dates estima la jutge que podrien prendre aquestes conseqüències legals" i "quin tipus de mesures va a establir", ja que encara que la magistrada les esmenta en seva providència desconeix quins són i quan es prendrien.


La consellera ha recordat que el Govern d'Aragó havia sol·licitat a la jutge, prèviament, que la primera setmana d'agost constés com hàbil preveient que les dates anaven "una mica justes", però "no va contestar", si bé aquest dilluns s'ha admès l'escrit aclaridor sobre les conseqüències legals de la no devolució, cosa que "tampoc és molt habitual".


Ha afegit que "ara el rellotge i la responsabilitat recau en el jutjat", per recalcar que la jutge insisteix en la providència del 29 de juliol en què és aquest òrgan judicial "qui té la competència de fer complir la sentència".


"El nostre paper és demanar-li que ultimi totes les conseqüències que té al seu abast per fer-la complir", per apuntar que "previsiblement fins al setembre no hi hagi notícies", encara que "no ho sabem".


La consellera també ha esgrimit que el empara demanat per la Generalitat al Tribunal Constitucional contra la devolució de 44 béns de Sixena per considerar que formen part de la col·lecció del Museu Diocesà de Lleida i estar catalogats per la llei catalana de patrimoni "no té cap incidència ". Segons ha sostingut, "pensem que no serà admès", però encara que ho fos, "no suspèn l'execució de la sentència".


ALEGRIA


La consellera ha precisat que en la reunió amb els portaveus dels grups de les Corts d'Aragó ha "compartit l'alegria de tenir part d'aquests 97 béns", un "èxit col·lectiu de diferents governs i de la força de la societat civil que ha defensat el seu patrimoni, a través també de les institucions ".


A més, "hem compartit l'estratègia" per aconseguir que tornin tots els béns de Sixena, així com les pintures murals del mateix monestir, també actualment a Catalunya. Referent a això, ha precisat que una altra sentència "ens dóna novament la raó", si bé la Generalitat "la recorrerà".


"No ho ha fet encara, però té de termini fins a la primera setmana de setembre", recurs al que "nosaltres ens oposarem i demanarem l'execució provisional" de la sentència, ha relatat.


Igualment, Pérez ha manifestat que ha sol·licitat per carta als bisbes de Barbastre-Montsó i d'Osca una cessió de les accions processals que amb l'objectiu que tornin a la Comunitat els 113 béns de parròquies d'ambdues diòcesi que es troben actualment a Lleida .


La consellera ha comentat que el Govern presidit per Luisa Fernanda Rudi ja va demanar aquesta cessió de drets, que sí que va aconseguir amb les monges santjoanistes, propietàries dels béns de Sixena, "i aquest matí he tornat a reincidir en aquesta petició vist l'èxit d'aquest procediment ".


DE LA MÀ


El portaveu del PP a les Corts d'Aragó, Roberto Bermúdez de Castro, ha agraït al Govern la informació ja que "és positiu que en aquest assumpte tots anem de la mà, com ha passat sempre", per manifestar que el seu partit està "moderadament satisfet perquè a poc a poc els béns van tornant a on mai haurien d'haver sortit".


Bermúdez de Castro ha opinat que "és important que se segueixin compliment les sentències "perquè "l'única manera de tornar els béns a Aragó és la via judicial" i ha demanat als bisbats d'Osca i Barbastre-Montsó "que pensi en l'interès general i en tots els aragonesos" i cedeixin els drets de les accions processals, via que "va iniciar el Govern Rudi i s'ha demostrat que era la millor i més efectiva".


El portaveu del PSOE, Javier Sada, ha estimat que "és positiu que el Govern ens tingui informats els portaveus i grups perquè en aquest tema sempre hi ha hagut unanimitat, des de l'inici dels processos jurídics, i és bo mantenir-la, per donar suport al Govern i exigir el ràpid compliment de la sentència perquè ara no es pot fer res més".


La portaveu de Podem, Maru Díaz, ha agraït també les explicacions i ha assenyalat que "és el poder judicial el que ha de dur a terme el compliment de les sentències", alhora que ha demanat a la consellera ia la resta de grups "que regni el diàleg i que això no serveixi d'excusa per a un enfrontament entre pobles germans".


El portaveu del Partit Aragonès, Arturo Aliaga, ha qualificat el procés de "història interminable", si bé "afortunadament s'estan donant passos" i ha reclamat "que el Govern posi els instruments que té, tota la potència de l'assessoria jurídica, fins i tot els polítics, perquè tots els béns tornin a Aragó". També ha subratllat la feina "ingent" de l'alcalde de Villanueva de Sijena, Alfonso Salillas, "perquè aquests béns tornin" i ha desitjat que per fi pugui veure "complerts els seus somnis".


La portaveu de Ciutadans, Susana Gaspar, ha transmès a la consellera "que donem suport a totes les accions legals que s'estan portant a l'efecte" ja que "creiem que la via judicial és l'única cosa que aconseguirà la volta efectiva dels béns", per recalcar que "en aquest moment el que cal aconseguir és el compliment íntegre de la sentència i apel·lem al bon saber tant dels serveis jurídics, com de la conselleria".


Per la seva banda, el representant del grup mixt, Gregorio Briz, de CHA, ha expressat la seva satisfacció per la devolució de part dels béns, per opinar que el Govern d'Aragó "està fent tot el possible" per aclarir l'última providència perquè es fixin les mesures que es prendrien "si la Generalitat no compleix la sentència, que ha de complir, dins de l'Estat de Dret" i si no, que "la jutge utilitzi totes les eines a la seva disposició, com pot ser la Brigada de Protecció de Patrimoni".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH