L'OCU denuncia la deficient oferta de serveis públics d'assistència a majors

|

DDG 20160803134317 800 1L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat recentment un estudi a la revista OCU Salut d'agost 2016, en què denuncia "l'escassa" i lenta oferta de serveis públics per a persones amb una situació de dependència sobrevinguda.


Concretament, l'OCU assenyala que els temps d'espera per aconseguir una prestació en aquests casos pateixen "demores excessives i compten amb escassa oferta de serveis".


Així les coses, l'OCU exigeix al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat un Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) més àgil o crear un procediment urgent.


Les persones majors de 65 anys que, a causa d'un accident, es veuen obligades a traslladar-se a casa d'un familiar a una altra comunitat autònoma i recórrer als serveis públics, triguen de mitjana "una setmana" a aconseguir la primera cita per sol.licitar informació sobre aquest ajut.


Els requisits que es demanen a les ciutats analitzades són: el DNI, un justificant d'ingressos i d'empadronament. En alguns municipis hi ha requisits addicionals d'un mínim d'anys empadronats --com a Pamplona, dos anys, o a Vigo, tres--.


Després facilitar la documentació el següent pas és la valoració del grau de dependència pels serveis mèdics i socials, segons exigeix la llei de dependència. Aquests tràmits poden demorar la concessió de la prestació i retardar el servei diversos mesos, segons indica l'OCU.


Quant als serveis que cobreixen tots els ajuntaments ofereixen cura personal i domèstic i acompanyen fora del domicili per a tasques concretes. Si la persona necessités estimulació cognitiva o ajuda addicional com ara assistència per administrar insulina l'oferta pública és "incapaç de donar una resposta àgil".


Per això, l'OCU demanda al Ministeri de Sanitat que inclogui dins dels serveis de SAD l'estimulació física i mental per millorar el benestar de les persones majors o dependents.


Mentrestant, si s'opta pels serveis privats, el temps d'espera per a la primera cita es redueix d'una setmana a dos dies i transcorren deu dies de mitjana per al començament de la prestació del servei.


El problema, segons indica l'OCU, és el preu que es mou "en una forquilla molt àmplia". En general, com més hores es necessiten més s'abarateix el cost per hora. Les fundacions, exemptes d'IVA, tenen els preus mitjans mica més baixos que les associacions o les empreses. A més, hi ha ONG, com Càritas o Creu Roja, que en certs casos poden enviar a casa voluntaris que no cobren, encara que no està garantit que puguin cobrir totes les necessitats.


L'OCU denuncia que aquesta "insuficiència" en els serveis públics s'emmarca en el context de l'actual Sistema d'Atenció de la Dependència a Espanya, que compta en l'actualitat amb més de 1,2 milions de persones dependents en algun grau, dels quals un de cada tres encara està esperant rebre la seva prestació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH