dimarts, 11 de agost de 2020

Persones

Mario Polanuer

Els pacients (ara usuaris) de la sanitat pública estan tallats a trossos. Com manen els cànons de la medicina moderna, filla de la ciència i la tecnologia, hi ha un especialista a què encomanar cada trosset. El cor al cardiòleg, els ronyons al nefròleg, la sang l'hematòleg i així fins a esgotar el cos sencer. L'atenció al pacient en tant persona queda enterrada sota tant fragment.


Els metges de família, que han pres el relleu dels vells metges de capçalera, intenten dirigir l'orquestra. S'esforcen enormement per atendre els seus pacients en tant persones i no com un acoblament de peces, un puzle però, en la mesura que l'escalafó de la professió s'ordena d'acord als principis de la hiperespecialització (a cada especialista seu trosset), el seu treball no té ni els mitjans que necessita ni el reconeixement que se'ls deu.


Com no s'ocupen d'un tros en particular són "generalistes" i se'ls tracta com si sabessin una mica de tot i molt de res. Saben, sens dubte, de les seves pacients. Però això sembla importar poc.


Disposen de només sis minuts per a cada visita, i en aquests sis minuts de tractar les malalties "poc greus" a tota pastilla, distribuir les greus entre els especialistes, atendre urgències, fer domicilis i, si el temps arriba i el cor aguanta, dedicar al que és la seva vocació: atendre els seus pacients, parlar amb les persones, fer-los sentir que algú s'ocupa de la seva salut, acompanyar-los en la malaltia i, en fi, posar en pràctica el vell adagi que diu: "el primer medicament que dóna el metge és ... a si mateix".


El dibuix es completa amb la invenció de protocols i camins que han de regir l'esdevenir del pacient pels laberíntics camins d'aquest sistema cada vegada més objectivant (en el sentit de fer de les persones objectes): criteris presumptament objectius que, si el pacient reuneix , condueixen a un diagnòstic, rutes que ha de seguir a través del sistema sanitari i protocols per al tractament.


Parlar de rutes no és un eufemisme. S'ha establert, sense anar més lluny, una "ruta de la depressió", sense que els autors de tan desafortunat terme tinguin la menor idea de les implicacions de l'invent que, com a mínim, uniformitza als deprimits.


S'imposa, doncs, una suposada "medicina basada en l'evidència". I com no hi ha ni més ni menys evident que la subjectivitat, el sistema sanitari intenta deixar-la fora per tots els mitjans.


El metge de família, el que atén a les persones, xoca en cada consulta amb els límits que li imposa aquest funcionament, amb prou feines pot respondre a la pressió, i paga el seu sobreesforç amb la seva pròpia salut.


Fa uns anys es va encunyar, per donar-li un nom, el terme "burn out", un anglicisme que descriu el que els passa a molts dels nostres metges: la pressió és tan enorme, la llibertat tan reduïda i l'exercici ple de la seva vocació tan difícil (si no impossible) que es cremen (s'angoixen, es deprimeixen o es converteixen en freds funcionaris al servei d'una maquinària que els excedeix i sobre la qual no pertoca a reflexionar i encara menys a qüestionar).


En lloc de tenir un sistema de salut al servei de les persones, tenim un que les posa al seu servei. La funció de les estadístiques, per exemple, s'ha invertit. En lloc de reflectir el que passa serveixen per marcar objectius.


Per exemple: un centre sanitari públic té marcat com un dels seus objectius (i l'aplicació de la Direcció Per Objectius [DPO] fa que no complir-impliqui cobrar menys diners) atendre una quota ics de pacients que pateixen determinada malaltia. Com els pacients s'entesten a no patir les malalties que haurien de tenir per complir aquests objectius, per no quedar-se sense les DPO i empobrir encara més els dispositius assistencials no queda una altra sortida que forçar la realitat per fer que els números quadrin.


Les noves estadístiques es basen, llavors, en nombres forçats i, conseqüentment, s'allunyen cada vegada més de la realitat.


Una última mirada sobre els corol·laris d'aquesta promoció del impersonal. Quan algú malalta i reuneix criteris per al diagnòstic de determinada patologia s'ho fa seguir la ruta que li correspon i se li apliquen els protocols. Si no es cura és culpa seva: és un no responedor, no és un pacient com ha de ser.


Així estem.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
La normalitat és rara
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH