La Generalitat i universitats uneixen les seves forces per donar asil a refugiats aquest curs

|

foto1 3La Generalitat i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) estan treballant en un programa amb l'objectiu de donar asil universitari a refugiats per a aquest curs. La idea és acollir "al màxim possible" de persones a través d'una via paral·lela al reassentament europeu.


Així ho ha explicat aquest diumenge la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en una entrevista d'Europa Press.


El seu departament ho estudia en coordinació amb el d'Empresa i Coneixement i les àrees de Cooperació per al desenvolupament del Govern, i aprofundiran en aquesta via a partir de setembre amb la voluntat de desbloquejar la lenta arribada de refugiats procedents dels programes europeus, que només s'han reubicat a 42 persones a Catalunya, com han retret en repetides ocasions a l'Estat.


La proposta vol generalitzar les experiències d'acollida i d'ajuda a refugiats que està impulsant la Universitat de Barcelona (UB) --que va rebre 64 solicitudes--, amb intenció de "sistematitzar-per tot Catalunya", i inclourà la possibilitat que facin estades professors refugiats.


A més d'aquesta via, que permetria una fàcil integració en l'espai universitari, el Govern treballa en l'asil hospitalari, amb el qual vol acollir a persones que necessitin hospitalització quirúrgica important i que permetria atendre també al "àmbit familiar", ha destacat.


Paral·lelament a aquests preparatius, Bassa ha explicat que la Generalitat viatjarà al setembre a Brussel·les (Bèlgica) al costat d'altres vuit governs autonòmics per exigir que s'accelerin els programes de reubicació, després que signessin al març un manifest conjunt, en el qual van retreure a la UE els "mesos d'inacció".


Tot i que aquest viatge estava previst per a aquest estiu, l'han posposat fins setembre, i la consellera ha afegit: "Amb l'Estat, sempre l'excusa ha estat que estan en funcions, per tant esperem que ara, a partir que sigui possible que hi hagi Govern, la comunicació sigui més fàcil ".


COMUNICACIÓ GAIREBÉ NUL·LA


Bassa ha reiterat la crítica a la manca de comunicació amb el Govern en l'acollida, que segueix sent "pràcticament nul·la", ja que dóna a conèixer l'arribada de refugiats amb només 24 hores d'antelació, tant a Catalunya com a altres governs autonòmics, per exemple Navarra i la Comunitat Valenciana.


En algunes ocasions ho saben abans de l'arribada a través de l'entitats, al que se suma que les informacions que arriben del Govern són sovint confuses, per exemple amb números erronis sobre fills i edats: "Ens sembla més que és un tema de descontrol d'ells, i de poc interès en formalitzar bé aquest programa de reassentament dels refugiats ".


"Des d'aquest juny estem preparats per rebre a 1.000 persones", ha afirmat, i ha afegit que gràcies a l'inventari de recursos d'ajuntaments i particulars que recull la Generalitat preveuen arribar a una capacitat de 1.600 persones al setembre.


A finals de l'any que ve la xifra podria ascendir a entre 4.500 i 5.000 persones, sobre el càlcul del 0,05% que recomana la UE en proporció a la població, tot i que ha afirmat que estarien oberts "als que convingui" acollir.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH