dissabte, 15 de maig de 2021

Descobreixen l'interruptor del 'ying i yang', clau per la conservació de les cèl·lules mare

|

interruptor molecular
Un grup d'investigadors catalans ha descobert recentment un interruptor molecular que dóna lloc a diferents versions de gens. Aquest interruptor podria ser "crucial" per a la conservació de les cèl·lules mare de totes les espècies, des de les més simples als humans.


A més, segons apuntes els experts, la comprensió d'aquest interruptor molecular podria permetre avançar en mètodes de medicina regenerativa.


L'estudi, a càrrec del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i publicat a la revista 'eLife', es va centrar en els patrons d'activitat dels gens en les cèl·lules mare de les planàries, cucs simples amb una gran capacitat d'autoregeneració .


Van descobrir que aquests cucs "barregen i encaixen" certes parts dels seus gens de formes específiques, un procés conegut com a 'tall i entroncament' --en anglès 'alternative splicing' -, i l'anàlisi de les cèl·lules que s'havien diferenciat en més específiques revelar una barreja de diferents parts de gens.


Els investigadors van detectar dues famílies de molècules --CELF i MBNL-- que, com si es tractés d'un "interruptor del 'ying i yang'", permeten que les cèl·lules s'alternin entre diferents tipus de patrons de 'tall i entroncament': les molècules CELF guien els patrons vinculats a la regeneració de cèl·lules mare, mentre que les MBNL afavoreixen la diferenciació de les cèl·lules.


L'estudi es basa en les investigacions prèvies sobre les cèl·lules mare de les planàries del cap de grup, Manuel Irimia, i ha comptat amb la col·laboració del Centre Max Delbruck de Medicina Molecular (MDC) d'Alemanya i de la Universitat de Toronto.


Prèviament, els científics havien descobert certes proteïnes, denominades factors de transcripció, que són importants per a la conservació de cèl·lules mare embrionàries en mamífers.


No obstant això, aquestes molècules específiques no desenvolupen les mateixes funcions en les cèl·lules d'organismes invertebrats, com són les planàries, que es van separar dels ancestres dels mamífers fa 600 milions d'anys, el que suggereix que són relativament noves en termes evolutius.


MEDICINA REGENERATIVA


El fet que aquest tipus de mecanisme de 'tall i entroncament' hi hagi a través d'un ampli espectre evolutiu "suggereix que és molt antic" i que pot ser tan important com els factors de transcripció per proporcionar propietats úniques a les cèl·lules mare animals, segons Irimia, ha explicat en un comunicat el CRG.


"La comprensió sobre com aquest interruptor del 'yin i yang' es transforma i activa patrons específics de 'tall i entroncament' algun dia podria donar com a resultat mètodes millorats per generar i diferenciar cèl·lules mare, que podrien usar-se en medicina regenerativa", ha afirmat Irimia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH