Pseudo països i màfies manipuladores

Miquel Escudero

Nacions


En el seu últim llibre, Déus útils (Galàxia Gutenberg), José Álvarez Junco desenvolupa un ampli i saberut estudi comparatiu dels nacionalismes europeus. "Només amb el romanticisme va arribar el principi de les nacionalitats i l'intent d'adequar les fronteres polítiques a les unitats ètnic-culturals"; 1 reinterpretar la cultura i la història en termes culturals. El professor Álvarez Junco declara la seva ferma creença de no ser nacionalista, "en cap dels sentits d'aquest terme". Ell proposa cridar Estat-nació a "una estructura política sobirana amb fronteres clarament definides i que pretén coincidir amb una nació o societat culturalment integrada". Tot el contrari del que resultava el 'collage' bosnià, endimoniadament incrustat de multitud de varietats grupals. És el que es podia esperar del desmembrament de l'Imperi austrohongarès. La gènesi de pseudo països. El 1918 va sorgir el 'Regne dels Serbis, Croats i Eslovens', abans de 30 anys va passar a ser República. I es va sostenir 35 anys 'agermanada i unida' amb el mariscal Tito. Dotze anys després de la seva mort, Eslovènia i Croàcia es van separar de Iugoslàvia. Tot enmig d'una brutal i organitzada discòrdia. Crueltat programada, metòdic enviliment.


La fragilitat d'una descentralització no democràtica promouria l'auge de les màfies i de la corrupció, el consegüent increment del descontentament i del desemparament. L'existència d'una inexistència. Un polvorí servit en què molta gent corrent va deixar de ser-ho per un odi que es justificava pels intolerables greuges i crims dels altres, sempre els altres. No importa que a més de Srebrenica, hagués Krajina i les torres de cranis; neteja ètnica en diverses direccions. O que a Sarajevo es cifrasen en 50.000 les violacions sèrbies a dones musulmanes. Aquella consigna repetida era 'irrebatible' quan la Creu Roja puc determinar en menys de 2.000 les violacions comeses a la zona contra dones de diferents nacionalitats. L'èxit de la manipulació triomfant i l'estratègia publicitària, en favor de la mentida i l'odi incurable, desesperació i innombrables vides trencades. L'absència de lucidesa, noblesa i solidaritat. La manca d'esperit crític. La impossibilitat de reconèixer l'evidència de les atrocitats del propi bàndol. Què es pot esperar quan les repúbliques de taifes declaren antipatriotes als seus ciutadans més valuosos i decents?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH