Telèfons mòbils: la política als carrers

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

DDG 20131025125334 800El desenvolupament de la tecnologia mòbil ha posat a la nostra disposició, en el nostre bossa o butxaca, una poderosa finestra al món, que a més de permetre'ns saber en temps real què està passant a qualsevol lloc del món, constitueix una eina de participació que ens garanteix la presència en diferents fòrums socials, tant públics com privats.


Els mòbils com a terminals i els mitjans socials com a canals han catapultat el paper del ciutadà com a protagonista del moment històric i polític. Tots ens vam convertir en informadors i comunicadors del que passa al nostre voltant, compartint la realitat circumdant en temps real a través dels nostres smartphones.


Qualsevol esdeveniment, qualsevol manifestació, qualsevol forma d'abús de poder o de repressió, qualsevol acció bèl·lica, poden trobar una denúncia global i immediata a través d'Internet.


Els partits polítics poden treure-li un rendiment decisiu a les tecnologies mòbils ja des de les pròpies campanyes electorals. A través dels dispositius esdevenim "polítics" fora de la política oficial, no necessàriament hem de ser voluntaris de campanya o candidats, sinó que cada un de nosaltres es converteix en un punt d'unió i difusió d'informació. Per obra de les xarxes, vam participar en projectes, fem coses, opinem i vam brindar suport a causes que ràpidament considerem nostres.


Aquest tema ha estat tractat en profunditat en l'informe La transformació digital i mòbil de la comunicació política d'Antoni Gutiérrez-Rubí publicat recentment per Fundació Telefónica. L'autor estableix que "la política és un d'aquests aspectes, fonamental, que s'ha d'adaptar a aquesta realitat imparable i iniciar una accelerada migració digital cap a entorns vitals nous. O es comprèn que la tecnologia mòbil ens pot permetre una millor organització i comunicació en la societat del coneixement, per a l'acció política, o tot el que es faci seran imitacions tardanes, sense autenticitat i sense sentit".


A Estats Units i el Regne Unit ha exemples brillants de l'ús electoral del telèfon. No obstant això, Gutiérrez-Rubí es mostra pessimista respecte al nostre país. Considera que els polítics espanyols no entenen ni encaixen en el nou ecosistema social que porta amb si la societat digital en xarxa. Es tracta d'organitzacions, els partits, que segueixen sent majorment analògiques en la seva forma de comunicar i que arrosseguen el llast de les rígides estructures verticals i de les jerarquies immutables, tot això tan oposat a la realitat fluida i canviant que caracteritza al nou orbe global que habitem.


La tecnopolítica és l'eina d'empoderament del ciutadà de la societat digital. És la via per garantir la participació de tots i la vida en comunitat al segle XXI. I suposa un camí sense retorn, com explica l'autor del llibre: "Res tornarà a ser com era fa ni tan sols un lustre, en política o en comunicació. Ens trobem en una dicotomia clara entre multituds, marees i aliances versus masses, moviments i partits".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH