ACNUR Espanya: "Si ignores la crisi migratòria, abandones el projecte europeu"

|


refugi


La representant a Espanya de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Francesca Friz-Prguda, considera que "mirar cap a un altre costat en la crisi dels refugiats és abandonar el projecte europeu" i insta per això al pròxim Govern espanyol a liderar la "autèntica distribució de la responsabilitat" que es requereix en matèria de protecció internacional tant en termes de legalitat internacional com de seguretat i estabilitat al món.


"Si s'observa el que ha passat amb el Brexit i amb moltes altres disputes polítiques a Europa, s'observa que tot té un component de migració i asil. Aquesta és la qüestió que ha mogut a l'opinió pública ia la radicalització de sectors sencers de la població. Si ignores tot això, estàs abandonant el projecte europeu. És important comprendre que mirar a un altre costat en aquest tema té un elevat preu ", afirma.


En una entrevista amb Europa Press, Friz-Prguda recorda que "globalment hi ha una tendència a l'augment dels desplaçaments forçosos" perquè després de superar tots els rècords el 2015 amb 65,3 milions d'persones que s'han vist obligades a abandonar la seva llar, no s'ha produït cap canvi que faci pensar que 2016 serà diferent.


"No és només que segueixin conflictes vells i hagi conflictes nous, és que hi ha poquíssimes solucions per als refugiats, és que són només 200.000 les persones que han pogut retornar voluntàriament i amb seguretat als seus països d'origen i només 100.000 els reassentats: 300.000 persones versus 65,3 milions d'desplaçats ", destaca.


Segons explica, aquest panorama revela la "ridícula distribució de les responsabilitats a nivell global i també a nivell europeu", primer perquè el gruix dels refugiats de tot el món es troba en països en vies de desenvolupament i Estats limítrofs a l'àrea de conflicte i segon, perquè Europa ha rebut "més de mig milió" de sol·licituds d'asil en els primers cinc mesos de l'any -davant de les 350.000 de l'any anterior- i "la gran majoria d'elles a Alemanya, que ja ve anys assumint aquesta responsabilitat" .


"Cal redistribuir aquesta responsabilitat perquè les coses com estan ara, no van a funcionar a llarg termini. Els països en conflicte generaran més refugiats, hi haurà més necessitat i més violència. No pot ser que al segle XXI estiguem amb aquestes xifres d'increment , és absolutament insostenible des de qualsevol punt de vista ", assegura.


En la seva opinió, és hora que un país com Espanya, que rep l'1% de les sol·licituds a tot el territori Europeu sent el segon en grandària i el quart en població i tenint frontera terrestre amb Àfrica, assumeixi més responsabilitat i es col·loqui en una "posició de lideratge".


"Si tens aquesta situació regional global i tens aquesta frontera, has indispensablement de fer moltíssim més per trobar altres vies de com compartir aquesta responsabilitat. És el que portem demanant tres anys, mesures per alleujar una situació insostenible en els països veïns a Síria com Líban i Jordània i que donin oportunitats a aquestes persones de trobar una mica de normalitat i protecció perquè en el seu moment, puguin tornar al seu país però no destruïts, sense educació, malalts i dessagnats econòmica, social i personalment, sinó amb eines ", apunta Friz-Prguda.


Es refereix a la necessitat, segons la seva opinió imperiosa, d'obrir vies legals d'accés als refugiats "per poder compartir millor la responsabilitat col·lectiva de protegir aquestes persones" perquè, d'acord recorda, no és un assumpte exclusiu dels països veïns al conflicte "o d'uns pocs de bona voluntat", sinó col·lectiva.


Opina que aquesta ha de ser la línia prioritària en la segona meitat de l'any, no només per les obligacions en matèria de protecció internacional, sinó també perquè l'absència de mesures s'està aproximant l'impacte del conflicte a la Unió Europea en termes d ' "estabilitat, seguretat i desintegració ".


"Qualsevol govern ha de poder veure-ho perquè està 'escrit a la paret'. Si veus el que està passant al veïnatge de Síria i penses el prop que està d'Europa, és obvi que necessitem molt més diàleg i cooperació entre tots. És indispensable un compromís global sobre el repartiment d'aquesta responsabilitat ", apunta.


ESPANYA, PAS AL FRONT


La representant a Espanya incideix que donar un pas endavant en l'acollida de refugiats va "en interès de tots", tant dels que són partidaris de tenir una major diversitat en les seves societats com dels que no, perquè afecta directament l'estabilitat i la seguretat globals. "Necessitem trobar una vàlvula per a aquests països i repartir la responsabilitat", assenyala.


En aquest sentit, insta Espanya a jugar un paper important en la conferència d'Alt Nivell que tindrà lloc a la seu de Nacions Unides el 19 de setembre amb els refugiats com a únic ordre del dia. "Caldria que un país tan important com Espanya , que encara té un seient al Consell de Seguretat, assumeixi cert lideratge i responsabilitat i vagi endavant amb propostes concretes, que les té ", afegeix Friz-Prguda.


Aquesta conferència té l'objectiu de pactar un paquet de mesures globals que involucri a tota la comunitat internacional compromesa legalment en matèria d'asil i refugi. Per l'ACNUR, està clar que el marc legal que existeix és vàlid i aplicable en qualsevol cas i el que cal és "la voluntat política per arribar a compromisos concrets de repartiment de responsabilitats" i després, complir-los.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH