El 15% dels alumnes de 12 anys ha repetit almenys un cop

|

Cole 2


El 15% dels alumnes de 12 anys espanyols no fa el curs que li correspon -primer d'educació secundària obligatòria (ESO) - perquè ha repetit abans almenys una vegada, segons la nova edició del 'Sistema Estatal d'Indicadors de l'Educació 2016 ', que recull Europa Press.


El document de l'Institut Nacional d'Avaluació Educativa, dependent del Ministeri d'Educació, analitza, entre d'altres aspectes, la 'taxa d'idoneïtat' de l'alumnat, que és el percentatge d'estudiants que es troben matriculats en el curs teòric corresponent a la seva edat.


Segons aquest últim informe, que analitza el curs 2013-2014, el 93,7% de l'alumnat de 8 anys està matriculat en tercer d'Educació Primària, curs teòric d'aquesta edat, i als 10 anys la taxa d'alumnes en cinquè d'aquesta etapa és del 89,5%.


Pel que fa a les edats que es correspondrien amb l'etapa educativa de l'ESO, 1 84,9% dels alumnes de 12 anys cursa primer; 1 71,0% d'alumnes de 14 anys, tercer, i un 63,6% 15 anys estan matriculades en quart.


Les dones presenten taxes superiors als homes, augmentant la diferència amb l'edat: als 8 anys se situa en 1,5 punts; als 10 anys, en 2,7 punts; als 12 anys, en 4,5 punts; als 14, en 8,3 punts; i als 15 anys la diferència és de 9,6 punts.


Aquest informe posa de manifest les diferències que hi ha entre les comunitats autònomes pel que fa als alumnes matriculats en el curs que els correspon: les taxes d'idoneïtat de Catalunya, País Basc, Navarra i Astúries són les més elevades per a totes les edats considerades en el curs 2013-2014.


Als 12 anys, quan teòricament es finalitza Primària i s'inicia l'ESO, ja hi ha una distància significativa entre autonomies: Catalunya, amb el 91,7% i la Rioja, amb el 87,8%, són les que presenten millors dades, mentre que els pitjors corresponen a la ciutat autònoma de Ceuta (77,1%) i Balears (79,4%).


A l'edat de 15 anys, prèvia a la fi de l'escolaritat obligatòria, les diferències són encara més àmplies: a la part alta de la taula se situa Catalunya (75,1%), el País Basc (72,6%), Navarra ( 69,3%) i Astúries (69,2%), mentre que a l'altre extrem es troba Ceuta (43,5%), Melilla (47,9%) i Múrcia (54,6%).


MÉS REPETIDORS A LA PÚBLICA


El major percentatge d'alumnat repetidor a l'ensenyament obligatori es dóna en el primer curs de l'ESO, segons aquest estudi del Ministeri d'Educació, ja que no assoleix els objectius el 12,5% dels matriculats. Aquesta dada se situa en el 11,1% a 2n d'ESO; en el 11,3% a 3r; i baixa fins al 9,5% a 4t d'ESO.


Per la seva banda, en Educació Primària, el percentatge d'alumnat repetidor és del 4,5% en el segon curs, de l'3,9% en 4t i del 4,3% a 6è.


L'informe assenyala que els percentatges de repetició de curs són majors entre els nois que entre les noies durant tota l'educació obligatòria i que a primer de l'ESO és on es produeix una distància més gran, fins als 4,3 punts.


També apunta que hi ha més repetidors en centres públics que en privats i concertats.


Ceuta i Aragó són les regions que presenten un major percentatge de repetidors a Primària, mentre que Catalunya té la dada més baixa en aquesta etapa.


A l'ESO, Andalusia, Castella-la-Manxa i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla compten amb els majors percentatges de repetidors en tots els cursos i Catalunya i el País Basc les que menys.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH