CCOO alerta del creixement de contractes de pràctiques entre joves

|


contracte


CCOO de Catalunya ha alertat que en els últims anys han augmentat les pràctiques no laborals i, sobretot, les que es realitzen un cop acabats els estudis, la qual cosa el sindicat ha atribuït a una mesura de les empreses per tenir mà d'obra barata - o fins i tot sense cost i una forma de reduir els índexs d'atur juvenil.


En roda de premsa, els coordinadors d'Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya, Irene Ortiz i Adrià Labazuy, han explicat que el sindicat ha publicat una guia per a joves i delegats sindicals per identificar i diferenciar les pràctiques formatives de les activitats amb contracte laboral i informar dels drets dels joves en cada situació.


Han constatat que el nombre de joves catalans amb contractes de pràctiques suposaven el 9,3% del total de joves empleats el 2015, un percentatge que va augmentar en més de quatre punts respecte a l'any anterior, quan era del 5,1%.


Labazuy ha assegurat que el sindicat només ha pogut tenir accés a dades oficials en el cas de pràctiques laborals, però no té informació concreta sobre l'evolució de les pràctiques sense contracte, tot i que ha alertat que són les que més estan creixent.


Ha remarcat que la legislació actual permet que es puguin acumular fins a deu o dotze anys encadenant aquest tipus de contractes, que en la majoria dels casos, no inclouen salari, "amb l'excusa que la persona necessita més formació", fet que suposa que els joves s'incorporin al mercat de treball cada vegada amb pitjors condicions.


Ha retret que aquest tipus de pràctiques no remunerades un cop acabats els estudis són les que ha incentivat més l'administració a través de subvencions a les empreses, amb l'objectiu de reduir les xifres d'atur juvenil, i ha criticat també que s'incloguin com a opció dins el programa de Garantia Juvenil.


La guia, anomenada 'Aprenents becaris i treball precari', vol facilitar que els delegats sindicals puguin identificar les diferents situacions per les quals una persona en pràctiques pot estar en l'empresa per informar els joves sobre qualsevol consulta relacionada amb aquest tema.


També pretén servir perquè els sindicalistes puguin introduir criteris en la negociació col·lectiva que permetin diferenciar amb claredat les activitats que són purament de pràctiques de les que corresponen realitzar en el marc d'un contracte laboral.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH