dissabte, 26 de setembre de 2020

Més del 30% d'adults amb hiperactivitat consumeix alcohol o altres drogues

|

Coc


Entre el 30 i 40 per cent dels adults amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) són consumidors d'alcohol o altres drogues, i la cocaïna la substància de major abús, segons han assenyalat des de la Clínica Ivané, situada a l'Hospital Nisa Aigües Vives (València).


"Quan s'estudien les diferents condicions que poden resultar un factor de risc per al consum de substàncies, un dels elements destacats són les diferents dimensions dels trets de personalitat. En aquest sentit, és fonamental investigar si el pacient en qüestió ha patit TDAH en la infància ", ha assegurat el psicòleg de la clínica, Fermín Ferrero.


Aquesta situació dóna lloc a dubtes al voltant de l'aparent contradicció ja que el TDAH es caracteritza per un elevat nerviosisme, inquietud i falta de concentració i la cocaïna és una droga estimulant no caracteritzada per ser calmant.


LA COCAÏNA RELAXA EL CERVELL


Això és així perquè el consum de cocaïna té com a efecte disminuir el focus d'atenció en unes poques coses manejables per a la persona. El TDAH, per la seva banda, fa que es capti massa informació fins a tal punt que el nostre cervell és incapaç de processar tot el captat i, per això, reacciona amb nerviosisme.


Com el consum de cocaïna tanca el focus d'atenció a unes poques coses, el cervell es relaxa i és capaç d'enfocar millor a una o poques activitats o estímuls, i pot concentrar-se en només una o dues coses.


Això és congruent amb la medicació contrastada que usualment es recepta als nens amb aquest mateix trastorn, els psicoestimulants, i que com la seva pròpia paraula indica provoca una acció d'enfocament a nivell psicològic en els pacients que pateixen TDAH, segons els experts.


NO SOBREMEDICAR-SE


Com a prevenció d'aquesta situació, l'expert explica que cada vegada hi ha una major població infantil sobrediagnosticada i sobremedicada per aquest trastorn.


Per això, "hem de advocar per una màxima racionalització tant dels diagnòstics fiables i multidisciplinaris per professionals experts, així com plantejar alternatives terapèutiques efectives, biològiques, psicològiques i educatives".


La finalitat és "dotar des de la infància el màxim benestar possible a aquests nens i evitar una vulnerabilitat adquirida perquè es desenvolupin dificultats psicològiques o trastorn mentals en l'adolescència i, conseqüentment, disminuir l'actual prevalença de consum de drogues i addiccions en persones adulta que pateixen TDAH ", ha conclòs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH